Ηλικία : 63 Τόπος : Νεάπολη θεσσαλονίκη Registration date : 09/10/2008
Θέμα: ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΓΙΑ EKTAKTH ΑΝΑΓΚΗ Παρ Ιουλ 06 2012, 20:38
Μετα απο συζητηση που ειχαμε στο καφε της Τετάρτης Σαλόνικα Μεριά με τον "Νεο" φιλο της παρεας μας stakhs (κωστας)...μας παρουσιασε την παρακατω ιδεα που την αναρτώ αυτούσια οπως την έλαβα με mail...τα σχολια δικά σας !!!
Καλησπερα Νικο
Αρχικα, χαρηκα πολυ που σας γνωρισα, τρελο χιουμορ και καλη παρεα! Λοιπον, το αρθρο που ειχα γραψει σε γειτονικο φορουμ ειναι το εξης:
Σκεπτόμενος πως πολλές μηχανές δεν έχουν μανιβέλα και πως αναγκαστικά δουλεύουν μονο με μίζα, λιγο πολυ χρειαζονται μια καλη μπαταρια, ετσι ωστε να τεθουν σε λειτουργια. Τι γινεται οταν εχουμε φυγει εκτος πολης, και σε μια σταση μας, μεινουμε απο μπαταρια στη μεση του πουθενα; Η πιο λογικη σκεψη, ειναι να παρουμε τηλεφωνο στην οδικη μας και να μας βαλει μπρος τη μηχανη ή να μας αλλαξει μπαταρια κ.τ.λ.
Αλλη σκεψη ειναι να ζητησουμε απο τα διερχομενα οχηματα να σταματησουν για να μας δωσουν ρευμα. Αν ειμαστε τυχεροι κι εχει ο οδηγος του αυτοκινητου καλωδια, εχει καλος.
Εκτος απο τις πανω λυσεις, υπαρχει αλλη μια , ευκολη ,γρηγορη, οικονομικη, συμφωνα με την οποια δε μενετε ποτε στο δρομο, οπου κι αν βρισκεστε.
Η λυση αυτη ειναι να συνδεσουμε στη μπαταρια της μηχανης οταν ειναι αδεια και θελουμε να τη θεσουμε σε λειτουργια, μια δευτερη πολυ μικρη μπαταρια η οποια ονομαζεται Lipo battery 3 στοιχειων στα 12,6 Volt.( καθε στοιχειο της ειναι στα 4,20 volt γεματο, με ονομαστικη ταση στα 3,70 volt )
Υπαρχουν πολλες χωρητικοτητες σε αυτες τις μπαταριες. Για τις μηχανες μας, μια στα 2,2 Ah με 45-90C αποφορτιση ειναι αρκετη. Ειμαι σουγουρος οτι σε πρωτη φαση, τα 2,2 Αμπερωρια θα σας φανουν πολυ λιγα αλλα μπορουν να δωσουν απο 45 εως και 90 φορες αποφορτιση, τη συνολικη τους χωρητικοτητα δηλαδη με απλα μαθηματικα 2,2 χ 90 = 198 Ah στιγμιαια λιγο κατω απο τα 200 Αμπερωρια. Συνεπως μια τετοια μπαταριουλα, ανετα μπορει να δωσει ρευμα στη μηχανη μας αν μεινουμε καπου.
Επειδη ασχολουμαι με τον αερομοντελισμο, χρησιμοποιω αρκετες lipo τοσο στα αεροπλανα οσο και στα ελικοπτερα. Πολλες φορες, χρειαζεται να κανω φορτισεις στο πεδιο πτησεων απο τη μπαταρια του αυτοκινητου. Δεν ειναι λιγες οι φορες, που την εχω ληγωσει με αποτελεσμα το αυτοκινητο να μην παιρνει μπρος. Εκει συνδεω μια 3 στοιχειων lipo στα 12,6 Volt με 2,2Ah χωριτηκοτητα και θετω το αυτοκινητο σε λειτουργεια. Αμεως φυσικα, βγαζω τη lipo για να μην υπερφορτισει.
Αυτην την τεχνικη, την κανουν κι αλλοι μοντελιστες και δεν εχει κανεις προβλημα. Παραθετω 2 βιντεο με την διαδικασια.
Στο 0:16 προσπαθει να βαλει μπρος με την αδεια μπαταρια του αυτοκινητου, στο 0:27 συνδει τη Lipo και στο 0:41 παιρνει για πλακα μπρος. ΠΡΟΣΟΧΗ, αποσυνδεουμε αμεσως την lipo. Ο κυριος στο βιντεο αργησε λιγο.
Στο δευτερο βιντεο, θετουν οι τεχνικοι 2-3 φορες το κινητηρα σε λετουργια με την Lipo η οποια εχει χωριτηκοτητα 4Ah, και επειτα αποσυνδεουν τον distributor και γυρνανε μονο τη μιζα. Και πιστεψτε με, η συγκεκριμενη μπαταρια αντεχει πολυ ωρα το crank που της κανουν. Στο τελος θετουν σε λειτουργια και τα φωτα του αυτοκινητου.
Συνοψιζοντας, δεν ειναι τιποτα να εχουμε κατω απο τη σελα μας, στη μπαγκαζιερα μας ή οπουδηποτε αλλου μια μπαταρια για εκτακτη αναγκη. Το κοστος της ειναι μικρο αλλα η βοηθεια της οταν τη χρειαστουμε εμεις ή καποιος φιλος, μεγαλη!
Στο συγκεκριμενο βιντεο, εχω εντελως αποσυνδεμενη τη μαμα μπαταρια της μηχανης και παιρνω ρευμα απευθειας απο την Lipo για την εκκινηση. Οπως θα ακουσετε, ουτε ζοριζετε για να παρει μπρος, ουτε δημιουργειται καποιο προβλημα.
Αυτα τα ολιγα. Και παλι χαρηκα.
Κωστας
_________________ VIDEO απο τις εξορμησεις μας
το καλύτερο δ ώ ρ ο σ 'εναν μοτοσυκλετιστή ειναι η ...επόμενη βόλτα...
...γιατι η ζωή ειναι σαν την μοτοσυκλέτα...δεν έχει όπισθεν !!!
Vstromhellasforum...μεσα μου κι εξω μου ....
Fyz Member
Ηλικία : 52 Τόπος : Αθήνα-Χαλάνδρι Registration date : 04/12/2010
Για μένα δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα δεν νομίζω ότι είναι τόσο φτηνές, περίπου κανένα πενηντάρικο δεν θα έχει, όταν μια μικρή για το gps στα 1200mah είχε 26 ευρώ εάν θυμάμαι καλά και επεισης έχουν και ένα θέμα με την υπερφόρτιση και με τα χτυπήματα βέβαια αυτοί που ασχολούνται με τέτοιες μπαταρίες θα μας πουν καλύτερα.
stakhs Member
Ηλικία : 40 Τόπος : Θεσσαλονικη Registration date : 02/07/2012
Φιλε Πανο, επειδη ασχολουμαι με αυτες τις μπαταριες απο το 2006 και τις χρησιμοποιω σε RC αεροπλανα και ελικοπτερα, εχω να σου πω οτι δεν εχουν θεμα ουτε απο κραδασμους,ουτε απο θερμοκρασιες παρα μονο απο την υπερφορτιση που ετσι κι αλλιως δεν ερχουμε τη Lipo μονιμα συνδεμενη πανω στη μηχανη μας. Τη χρησιμοποιουμε μονο για την εκκινηση. Επισης για τη φορτιση υπαρχει φορτιστης για lipo οποτεκαι παλι εισαι καλυμενος. Το 2007 πετουσα ενα αερομοντελο στα 70 μετρα υψος. Σε καποια εντονα ακροβατικα, εχασα τη μπαταρια απο το αεροπλανο κι εκανε ελευθερη πτωση. Τη βρηκα 4-5 εκατοστα θαμενη σε ενα χωραφι. Σε πληροφορω πως την καθαρισα με ενα πενακι, τη φορτισα και τη χρησιμοποιω εως και σημερα. Καλοκαιρι του 2009. Πεταμε παρεα με εναν φιλο ενα ηλεκτρικο ελικοπτερο πανω απο τη θαλασσα. Μετα απο πολλα ακροβατικα και αρκετη δοση χαζομαρας, το ελικοπτερο φευγει μεσα στη θαλασσα. Βγαλαμε τη μπαταρια, την καθαρισαμε με ποσιμο νερο, στεγνωσε μια μερα, καναμε ελεγχο και πεταει εως και σημερα στο ιδιο ελικοπτερο που τραβαει απο 30-80 Αμπερ συνεχως για 3-5 λεπτα. Ο συγκεκριμενος τυπος μπαταριας, πραγματι ειχε 50? οταν πρωτοεμφανιστηκε στην Ελλαδα πριν χρονια. Απο τοτε εξελιχθηκε η τεχνολογια και πουλαει παρα πολυ στον μοντελισμο. Αν παραγγελθει απο εξωτερικο η τιμη της βγαινει στα 18?. Στην Ελλαδα αν θυμαμαι σωστα ειναι κοντα στα 37? ισως και λιγο πιο κατω. Ευχαριστως να απαντησω σε οτι ερωτηση θελησετε. Ασχολουμαι χρονια με το συγκεκριμενο χομπυ και επειδη οτι πεταει ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, τηρουμε ολα τα μετρα ασφαλειας και επειδη μας δερνει και λιγο το ψωνιο, χρησιμοποιουμε οτι πιο ανθεκτικο και καλο βγαινει στην αγορα. Και οι συγκεκριμενες μπαταριες, το εχουν αυτο. τα τελευταια 2-3 χρονια υπαρχει μονιμα μια τετοια μπαταρια στο αυτοκινητο μου( αποσυνδεμενη ). Καθε φορα που μενω απο ρευμα, τη χρησιμοποιω και συνεχιζω την πορεια μου
panos gold member
Ηλικία : 53 Τόπος : Αθήνα - Αγ.Ανάργυροι Registration date : 01/02/2008
Εγώ για αυτό είπα οι πιο έμπειροι θα μας πουν, γιατί η δικιά μου μπαταρία του gps από προβληματικό φορτιστή αυτοκινήτου δεν ήταν και καλύτερες.
Φιλε Πανο, κι εγω παθων ειμαι με το gps. Αν θυμαμαι σωστα η μπαταρια του gps ειναι ιοντων (η)λιθιου ή νικελιου μεταλου που ετσι κι αλλιως ειναι προβληματικες μετα απο μερικες φορτισεις.
Οι Lipo, ειναι αλλη τεχνολογια, καμια σχεση με τις πιο πανω. Τη φορτιζεις μια φορα στην αρχη και σου δινει περιπου 50 μιζιες δηλαδη μεσα σε 10 χρονια και ισως λιγο λεω, δυσκολα καποιος θα μεινει 50 φορες απο μπαταρια. Επισης, ειναι επαναφορτιζομενη και μπορει να φορτισει εως και 500 φορες αν και μετα απο 300 φορτισεις σκληρης χρησης, τις πεταμε στην ανακοικλωση.
Για να διευκολυνω τους φιλους απο Θεσσαλονικη, δυναμαι να φορτισω τις μπαταριες τους οταν τις παραλαβουν με τον φορτιστη που διαθετω. Για τα παιδια απο Αθηνα και λοιπες περιοχες , μπορειτε το κλαμπ να αγορασετε δινοντας ολοι απο 1?, εναν φορτιστη οπου θα τον εχει καποιος moderator για να φορτιζετε τις μπαταριες σας.
Επισης, για οσους δε θελουν να μπλεξουν με αγορες και φορτισεις, πατε σε ενα μοντελομαγαζο, ζηταται την πιο πανω μπαταρια, να σας τη δωσει φορτισμενη και την εχετε μονιμα μαζι σας.
Η συνολικη αγορα απο εξωτερικο ειναι 15?η μπαταρια, 3,5? τα καλωδια, 1? τα κροκοδειλακια και ενα ανταπτορακι στα 0,80?.
Συνολο 20,50? + τα μεταφορικα που πρεπει να ειναι, αν θυμασαι σωστα στα 3-5? με το αργο ταχυδρομειο και στα 15? με το γρηγορο.
Οποιες αλλες πληροφοριες θελετε, ευχαριστως να βοηθησω. Την Τεταρτη στη συναντηση, θα σας κανω μια μικρη επιδειξη ( Θεσσαλονικη ) αν και φαινεται στο τελευταιο βιντεο.
Οταν μπηκα στο φορουμ, διαβασα αρκετα εκπληκτικα αρθρα οπως πως να αναβαθμισουμε τα φρενα της μηχανη μας, πως κανουμε το βασικο σερβις κ.α. τα οποια μας βοηθουν ολους μας.
Προσωπικα, θελησα να βοηθησω με κατι που γνωριζω και χρησιμοποιω γενικοτερα. Δεν ειναι λιγες οι φορες που με τη μπαταρια αυτην εχω βαλει μπροστα το nx ενος φιλου οταν ρυθμιζαμε και καναμε μειγμα ( εκει να δειτε μιζιες ), το opel astra το δικο μου, ενας atos ενος φιλου και μια 316 bmw με τη βοηθεια της μαμας μπαταριας που ηταν dead ετσι κι αλλιως.
bandit vstromhellasforum Fanatic
Ηλικία : 59 Τόπος : θεσσαλονικη Registration date : 09/01/2011
Lipo nanο-tech στα 2,2 Ah 45-90C αποφορτιση, επαναφορτιζωμενη : http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11951__Turnigy_nano_tech_2200mah_3S_45_90C_Lipo_Pack.html
Τιμη: 14?
Κονεκτορας για την μπαταρια: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14543__Male_XT60_Female_T_Connector_1pc_bag_.html
Τιμη: 70λεπτα
Καλωδιο συνδεσης μπαταριας με τη μηχανη μας: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6697__Charging_harness.html
Τιμη: 2?
Με 50 λεπτα απο ενα καταστημα με ηλεκτρονικα ειδη, αγοραζουμε κροκοδειλακια για να μπουν στις μπανανες του καλωδιου συνδεσης με τη μηχανη ( φαινεται στο βιντεο )
Κροκοδειλακια
Με 20?( μαζι με τα μεταφορικα ), εχουμε τη λυση που χρειαζομαστε. Τα υπολοιπα, στο σημερινο καφε!
Marcopolo gold member
Κωστα, θυμασε που σου ελεγα οτι με την μπαταρια δεν ειχα ποτε προβλημα..?? Τις προαλλες με αφησε η ατιμη και τωρα παλι δουλευει μια χαρα, μονη της.....ουτε σε βιβλια του Λιακοπουλου δεν συμβαινουν αυτα.. Στην επομενη παραγγελια που θα κανεις, παρε αν μπορεις και ενα κομπλε σετακι για μενα και βρισκομαστε να την παρω να πιουμε και ενα καφε.. Εκτος αν γινεται να ερθει κατευθειαν σε μενα και να σου βαλω τα χρηματα μεσο τραπεζης.. Θα συννενοηθουμε τηλεφωνικα..απλα στο λεω να εχεις τον νου σου..
stakhs Member
Ηλικία : 40 Τόπος : Θεσσαλονικη Registration date : 02/07/2012
Κωστα, θυμασε που σου ελεγα οτι με την μπαταρια δεν ειχα ποτε προβλημα..?? Τις προαλλες με αφησε η ατιμη και τωρα παλι δουλευει μια χαρα, μονη της.....ουτε σε βιβλια του Λιακοπουλου δεν συμβαινουν αυτα.. Στην επομενη παραγγελια που θα κανεις, παρε αν μπορεις και ενα κομπλε σετακι για μενα και βρισκομαστε να την παρω να πιουμε και ενα καφε.. Εκτος αν γινεται να ερθει κατευθειαν σε μενα και να σου βαλω τα χρηματα μεσο τραπεζης.. Θα συννενοηθουμε τηλεφωνικα..απλα στο λεω να εχεις τον νου σου..
Εσενα σου εχω ενα ακομη δωρακι!!! Θα σου στειλω μια δευτερη που εχω μαζι με καλωδια εκκινησης. Το μονο που θα κανεις ειναι να αγορασεις 2 κροκοδειλακια και να κανεις μια κολληση τους κονεκτορες
Οι μπαταριες ειναι για να μας αφηνουν αλλα μη μασας...τωρα θα εχεις back up
Εσενα σου εχω ενα ακομη δωρακι!!! Θα σου στειλω μια δευτερη που εχω μαζι με καλωδια εκκινησης. Το μονο που θα κανεις ειναι να αγορασεις 2 κροκοδειλακια και να κανεις μια κολληση τους κονεκτορες
Οι μπαταριες ειναι για να μας αφηνουν αλλα μη μασας...τωρα θα εχεις back up
Κωστα τι να σου πω ρε φιλε.. Με σκλαβωνεις..!! Χρωσταω καφε-μπυρα-τσιπουρο την επομενη..
pantzi Member
Ηλικία : 60 Τόπος : thesaloniki Registration date : 01/12/2011
Θέμα: ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΓΙΑ EKTAKTH ΑΝΑΓΚΗ Πεμ Ιουλ 19 2012, 02:14
Καλησπερα και απο μενα σιμερα ειδα και εγω την μπαταρια στην συναντηση στο καφε,πολυ χρησιμη θελω και εγω. να ρωτησω κανει και για αυτοκινητο μοντελισμου και για το τηλεχειρηστηριο Περιμενω να εκδηλωσουν και αλλη ενδιαφερων για να παραγειλουμε ολοι μαζι
george83 vstromhellasforum Enthusiast
την φορτιση της LiPo πως την κανουμε? θελουμε φορτιστη? κοστος αυτου?
Θέλει ειδικό φορτιστή μιας και η τεχνολογία είναι κάπως. Για παράδειγμα φορτίζει όλες τις κυψέλες ταυτόχρονα, κάνει έλεγχο φόρτισης και κάποια άλλα πράγματα.
Η αλήθεια είναι πως από όσο θυμάμαι η τιμή του τσούζει λιγάκι.
Κατά τα άλλα είναι κορυφαίες μπαταρίες.
NonosG4 Member
Μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν έιναι αυτό που λέμε θα τη φορτίσω και θα την έχω καβάντζα για όποτε μου χρειαστεί.. Αν είναι φορτισμένη μπορεί να βοηθήσει να πάρει μπρος αλλά κάθε 3 μήνες θέλει και φόρτισμα (την συντήρηση της δηλαδή..) Επίσης αν μπορούσε να βάλει μπρος χωρίς την κανονική μπαταρία θα είχαμε όλοι τέτοιες πάνω..