To video δεν παίζει αλλά όντας εκπαιδευμένος στις πρώτες βοήθειες θα σου πω τι ξέρω (παρόλο που είναι παλιό το thread απαντάω επειδή είναι sticky)
Σε περίπτωση ατυχήματος με μηχανή, θεωρούμε πάντα δεδομένο ότι έχει υπάρξει τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη. Αυτό χοντρικά σημαίνει, ότι αποφεύγεις να μετακινήσεις το θύμα. Η μόνη περίπτωση που το μετακινείς είναι αν υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμό ή πρόκληση ατυχήματος (αν είσαι στη μέση του δρόμου δηλαδή). Αν χρειαστεί να τον μετακινήσεις, τον μετακινείς με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μειώσεις στο ελάχιστο την πιθανότητα κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Προφανώς δεν βγάζεις κράνος με τίποτα (νομίζω στο νοσοκομείο το κόβουν, δεν υπάρχει ειδικός τρόπος να βγει ασφαλώς).
Η μόνη περίπτωση που ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης δεν μας ενδιαφέρει, είναι στην περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει. Προφανώς αν είναι να πεθάνει προτιμούμε να τον σώσουμε και ας μείνει ανάπηρος. Για να δεις αν αναπνέει πρέπει να δεις να κινείται το διάφραγμα (που σημαίνει μπουφάν και ρούχα βγαίνουν/κόβονται) ή να νιώσεις/ακούσεις/αισθανθείς την αναπνοή. Προφανώς με το κράνος δεν μπορείς να έχεις επαφή με το στόμα του θύματος, οπότε ποντάρεις στο διάφραγμα. Αν δεν αναπνέει προφανώς βγάζεις αμέσως το κράνος. Αν ξέρεις πρώτες βοήθειες ξεκινάς ΚΑΡΠΑ, αν όχι απλά προσεύχεσαι να έρθει γρήγορα το ασθενοφόρο.
Το να έχει κάνει εμετό είναι υποπερίπτωση του να μην αναπνέει. Γενικά οτιδήποτε φράζει τις αναπνευστικές οδούς και δεν μπορεί να αφαιρεθεί, συνεπάγεται άμεση αφαίρεση του κράνους. Στην περίπτωση του εμετού θα μπορούσες να τον γυρίσεις σε θέση ανάνηψης μήπως φύγει ο εμετός από το στόμα και μπορέσει να αναπνεύσει.