Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΕικονοθήκηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω 
Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 10:36

Έλεγχοι πριν το ταξίδι Η μηχανή θα κληθεί να αντεπεξέλθει σε ένα δύσκολο ρόλο: Μέγιστο φορτίο, μεγάλες ταχύτητες, υψηλές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε ξέροντας ότι η μηχανή μας είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μερικοί απλοί έλεγχοι θα κάνουν το ταξίδι πολύ πιο ξεγνοιαστο.

Πρώτα πλύντε την μηχανή. Οχι μόνο για να βγάζει μάτια αλλά για να μπορέσετε να ελέγξετε αν υπάρχουν τίποτα διαρροές.

1.Λάδι κινητήρα: Ελέγξτε την στάθμη του λαδιού του κινητήρα σας ακόμα και αν έχετε κάνει μόλις 1000 χιλιόμετρα από την τελευταία αλλαγή. Ξεκινήστε τον κινητήρα και αφήστε τον να δουλέψει για λίγα λεπτά (5-6 λεπτά ή μια βολτούλα γύρω από το τεράγωνο). Στην συνέχεια σβήστε και αφήστε την μηχανή για 3-4 λεπτά ώστε τα λάδια να ξανακατέβουν στο κάρτερ. Σηκώστε όρθια την μηχανή – όχι στο κεντρικό σταντ- σε επίπεδο έδαφος, και ελέγξτε από το ματάκι ότι η στάθμη του λαδιού είναι εντός ορίων. Αν είστε στο κάτω όριο, προσθέστε. Προσοχή: Ποτε μην υπερπληρώνετε με λάδι. Περίσσεια λαδιού μπορέι να αποβεί το ίδιο καταστρεπτική με την έλλειψή του για τον κινητήρα σας. Επαναλαμβάνατε τον έλεγχο κάθε 1000 χιλιόμετρα στην διάρκεια του ταξιδιού σας. Αν κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας χρειαστεί να συμπληρώσετε λάδια αλλά δεν βρείτε την μάρκα σας, μην φοβηθείτε να βάλετε ότι πλησιέστερο. Απλά, κινηθείτε συντηρητικά και αλλάξτε λάδια στην πρώτη ευκαιρία, αν το λάδι που θα συμπληρώσετε υπολείπεται σημαντικά σε προδιαγραφές. Αν οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες, δεν έχετε κανένα πρόβλημα.

2.Νερά: είναι το ίδιο σημαντικά για την ζωή του κινητήρα σας με το λαδάκι του. Το νεράκι είναι αυτό που κρατάει τις εξάψεις του σε λογικά επίπεδα. Ελέγξτε την στάθμη στο δοχείο και συμπληρώστε αν απαιτείται. Ποτέ μην βάλετε νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο. Πάντα απιονισμένο νερό για ψυγεία σε ανάμιξη 50-50 με ένα επώνυμο αντιψυκτικό. Τώρα αν βρεθείτε στην μέση του πουθενά με το ψυγείο άδειο, βάλτε μέσα και νεράκι βρύσης. Αλλά όσο το δυνατό συντομότερα αδειάστε το κύκλωμα, ξεπλύνετε το καλά και βάλτε το σωστό ψυκτικό. Ποτέ μην ξεκινήσετε το ταξίδι σας με διαρροή ψυκτικού εν γνώση σας.

3.Λάστιχα: ένα από τα βασικά εξαρτήματα που κρατάει την μηχανή στον δρόμο και εσάς όρθιους πάνω σε αυτήν. Ελέγξτε την κατάσταση και τον αέρα στα ελάστικά σας. Ελαστικά πολυκαιρινά (άνω των 3 ετών), ξεραμένα ή σε κακή κατάσταση λόγω χρήσης, είναι απλά επικίνδυνα. Ψάξτε για εξογκώματα στα μάγουλά τους καθώς και ρωγμές στο πέλμα τους και ειδικά ανάμεσα στα τακουνάκια. Αν εντοπίσετε εξογκώματα και εκτεταμένες ρωγμές σε αριθμό και έκταση, μην το πολυσκεφτήτε: γραμμή στο βουλκανιζατέρ. Και μην ξεχνάτε: το «καλοκαίρι είναι, δεν έχει κίνδυνο, θα τα αλλάξω το Σεπτέμβρη» είναι λάθος. Η σκονισμένη άσφαλτος του καλοκαιριού είναι εξίσου γλιστερή με το βρεγμένο οδόστρωμα του χειμώνα. Με την διαφορά ότι ασυνειδητα το αγνοούμε. Ελέγξτε το αέρα στα λάστιχά σας με τα λάστιχα κρύα. Προσθέστε ή αφαιρέστε αέρα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ελαστικών και του φορτίου σας.

4.Αλυσίδα: Για τα παιδιά με τις άλλες μηχανές.Καθαρίστε επιμελώς την αλυσίδα σας. Έτσι θα είστε σε θέση να εντοπίσετε ευκολότερα αν κάτι δεν πάει καλά με αυτή. Ελέγξτε την για στραβώματα και «κόμπους» (κρίκοι που δεν δουλεύουν καλά και σχηματίζουν γωνία με τους γειτονικούς). Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο το οποίο και επιμένει μετά την λίπανση, συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας και αν απαιτείται αλλάξτε την. Ρυθμίστε προσεκτικά την αλυσίδα σας επιτρέποντας τον προδιαγραφόμενο τζόγο. Λαδώστε με το λιπαντικό της αρεσκεία σας και αφήστε την μηχανή περί τα 20 λεπτα ώστε να στραγγίσει το περισσευούμενο λιπαντικό και να λιπάνει σωστά όλη την αλυσίδα. Συνίσταται να λιπαίνεται η αλυσίδα ζεστή (μετά από κάποια χιλιόμετρα χρήσης). Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας μην ξεχνάτε να λιπαίνετε την αλυσίδα σας κάθε 600-700 χιλιόμετρα ή με την πρώτη ευκαιρία μετά από ταξίδι σε βρεγμένο ή σε χώμα. Στην δεύτερη δε περίπτωση, θα χρειαστεί και καθάρισμα.

5.Φρένα – τακάκια: Ελέγξτε την κατάσταση στα σωληνάκια των φρένων, τις στάθμες των υγρών στα δοχειάκια και το πάχος των τακακίων. Αν αντιληφθείτε διαρροές μήν ξεκινήσετε πριν επισκευασθούν. Αν τα τακάκια είναι στα όριά τους αλλάξτε τα. Μην διακινδυνεύετε να μείνετε από τακάκια. Το πολύ πολύ, φυλάξτε τα παλιά σας για μετά το ταξίδι. Αν διαθέτετε κεντικό σταντ, σηκώστε την μηχανή και ελέγξτε ότι οι τροχοί περιστρέφονται άνετα και δεν παραμένουν φρεναρισμένοι. Αν στο φρενάρισμα αντιλαμβάνεστε κραδασμό στην μανέτα ή το ποδόφρενο, μειούμενη αντίσταση ή απότομο δάγκωμα, επισκεφτείτε μηχανικό.

6.Αναρτήσεις: Ελέγξτε για διαρροές και περίεργες συμπεριφορές, πχ τραβήγματα στο φρενάρισμα, θορύβους στην λειτουργία τους, κόλλημα. Ρυθμίστε σωστά την πίσω ανάρτησή σας όταν φορτώσεται την μηχανή. Αυξήστε την προφόρτιση έτσι ώστε να επαναφέρετε το στατικό SAG στις τιμές της ξεφόρτωτης μηχανής. Έτσι δεν θα καταπονήσετε την ανάρτηση, την αλυσίδα αλλά και δεν θα γυρίσουν τα φώτα σας να βλέπουν ουρανό.

7.Ντίζες: Ελέγξτε τον συμπλέκτη και το γκάζι για απροσκοπτη λειτουργία και σαφείς επαναφορές, χωρίς μαγκώματα και ζόρια. Μάγκωμα σημαίνει συνήθως ανάγκη για λίπανση, αλλά αν επιμένει σημαίνει ντίζα στα τελευταία της. Γρασσάρετε τις ντίζες με ειδικό σπρέυ για ντίζες (τα σπρέυ αλυσίδας δεν κάνουν ως επί το πλείστον). Στο εμπόριο υπάρχει ειδικό εργαλείο που κάνει το λάδωμα των ντιζών παιχνίδι.

8.Φώτα: Σιγουρευτείτε ότι όλα τα φώτα είναι σε λειτουργική κατάσταση. Ρυθμίστε αν χρειάζεται το ύψος της δέσμης των φώτων σας αλλά και το πότε ενεργοποιέιται το φως φρένου με το πάτημα του ποδόφρενου. Ελέξτε ότι όλοι οι διακόπτες της μοτό λειτουργούν σωστά.



Για το ταξίδι

Φόρτωμα μηχανής: Φορτώνετε την μηχανή με αυτην στο κεντρικό σταντ αν υπάρχει. Αφενός είναι ευκολότερο το φόρτωμα, αφετέρου σας δίνει καλύτερη εποπτεία ώστε να κατανείμετε σωστα το φορτίο. Στα τριβάλιτσα συστήματα προσπαθείτε να ισοκατανείμετε το μεγαλύτερο βάρος στις δυό πλαινές. Μην υπερφορτώνεται την κεντρική. Προσπαθείτε πάντα να κρατάτε το κέντρο βάρους χαμηλά. Ενημερώστε τον/την συνεπιβάτη ότι δεν θα πρέπει να στηρίζει όλο το βάρος του/της στην βαλίτσα. Βεβαιωθείτε ότι το tank bag δεν εμποδίζει τους χειρισμούς σας, την οπτική επαφή με τα όργανα,και δεν βρίσκει στους διακόπτες όταν το τιμόνι γυρίζει στα τέρματα. Αν αυτό συμβαίνει, καλύτερα ΜΗΝ βάλετε το tank bag ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθείτε κάποιες από τις αποσκευές σας. Αν επιθυμείτε να αναρτήσετε αποσκευές στα κάγγελα της μοτό, κάντε το χρησιμοποιόντας ειδικά σακίδια για αυτή την δουλειά. Ελέγξτε ότι όλο το φορτίο είναι σταθερά τοποθετημένο πάνω στην μηχανή. Πρέπει να είναι ΕΝΑ ΣΩΜΑ με αυτή.

Τι να έχω μαζί:

Ένα μικρό τσαντάκι με μερικά εργαλεία και εξαρτήματα μπορεί να αποβεί σωτήριο. Βρείτε το χώρο και πάρτε μαζί σας κατʼελάχιστον τα παρακάτω:

• Εργαλεία για τον πίσω τροχό (σφίξιμο – ρεγουλάρισμα) – Διάφορα άλλα εργαλεία ανάλογα με το μέχρι που μπορείτε να επισκευάσετε (δεν συνίστατε να πάρετε μαζί σας υποπιεσόμετρα και φίλερ για τις βαλβίδες).

• Fast για τα λάστιχα ή κιτ επιδιόρθωσης tubeless και τρόμπα

• Λιπαντικό σπρέυ αλυσίδας

• Ντίζα (του μέτρου) με τα αντίστοιχα σφιγτηράκια. Αν σπάσει η ντίζα του συμπλέκτη θα μπορέσετε εύκολα να την αντικαταστήσετε και σίγουρα θα σας βγάλει μέχρι το επόμενο συνεργείο....και ακόμα παραπέρα

• Μανέτα συμπλέκτη για την κακιά την ώρα (φρένου δεν χρειάζεται – έχετε το πίσω φρένο)

• Τμήμα αλυσίδας – ασφάλειες αλυσίδας και 2 κρίκοι σύνδεσης τουλάχιστον – εξολκέας πείρων αλυσίδας.

• Σετ λαμπών

• Φακό

• Τα δεύτερα κλειδιά της μηχανή σας σε ασφαλές σημείο πάνω σας. Οδική συμπεριφορά:

• Πάντα να θεωρείτε ότι ΔΕΝ σας έχουν εντοπίσει οι άλλοι οδηγοί και ειδικά οι τεράτροχοι

• Μην αναπτύσετε μεγάλες ταχύτητες. Απολαύστε το ταξίδι σας και όχι μόνο τον προορισμό σας

• Αν κινείστε με άλλες μηχανές, θυμηθείτε ότι ο αργότερος οδηγός πάει πρώτος και ο γρηγορότερος τελευταίος. Κρατάτε αποστάσεις ώστε οι άλλοι οδηγοί να αντιλαμβάνονται πόσες μηχανές προηγούνται αυτής που πάνε να προσπεράσουν. Μην κινείστε πλάι – πλάι με τις άλλες μηχανές.

• Πάντα έχετε τα φωτα πορείας αναμένα

• Σταματάτε όταν νοιώσετε κούραση και όχι μόνο όταν έχετε προγραμματίσει

• Ελέγχετε συχνά τους καθρέπτες σας.

• Ελέγχετε συχνά τα όργανα της μηχανής σας (θερμοκρασία και κόκκινο λαμπάκι δηλαδή)

• Αν χρησιμοποιείτε ενδοσυνεννόηση, θυμηθείτε ότι δεν είναι για να λύσετε το Κυπριακό αλλά για μια στοιχειώδη επικοινωνία οδηγού-συνεπιβάτη.

• Οδηγείτε πάντα με πλήρη εξοπλισμό. Όχι βερμούδες, όχι τσόκαρα. Πείστε την συνεπιβάτη ότι θα μαυρίσει στην παραλία και όχι πάνω στην μηχανή. Στην απλούστερη περίπτωση, μια σφήκα που θα τσιμπήσει αυτή η εσάς ή ένα χαλικάκι που χτυπήσει το δακτυλακι του εν σαγιονάρα ποδιού, μπορεί να σας ανατρέψει.

ΚΑΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!!!!!!! Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 10:37

Το να ταξιδεύεις με μια μοτοσυκλέτα είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι με ένα αυτοκίνητο
Ταξιδεύοντας
με μια μοτοσικλέτα είσαι μέρος της φύσης και θα πρέπει με τον ανάλογο
εξοπλισμό να προστατευθείς από αυτήν οπότε χρειάζεται μια στοιχειώδης
προετοιμασία .

Μία μοτοσυκλέτα που βρίσκετε κάθε μέρα στο δρόμο έχει και τις ανάλογες φθορές
Μερικές είναι ορατές και κάποιες άλλες θέλουν λίγο ψάξιμο από τον μηχανικό μας η από εμάς αν έχουμε της απαραίτητες γνώσεις

Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας θα πρέπει να κάνουμε ένα γενικό σέρβις στη μηχανή μας
Όπου πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέρες πριν γιατί αν μας βγει κάποιο πρόβλημα να είμαστε κοντά στο συνεργείο μας
Επίσης θα πρέπει να έχουμε τα εργαλεία της μοτοσικλέτας μας σε καλή κατάσταση όλα !! και σε σημείο που να έχετε εύκολη πρόσβαση

Καλό θα ήταν να προβλέπουμε τυχόν βλάβες που είναι συνήθης για το μοντέλο μας
Παράδειγμα
στη προηγούμενη μοτοσυκλέτα που είχα ξεβιδωνόταν ο κεντρικός διακόπτης
με αποτέλεσμα να είχα διακοπές έτσι λοιπόν είχα πάντα μαζί μου δύο βίδες
για «ρεζέρβα»

Εφόσον η μηχανή μας έχει κάνει το σέρβις και είναι καθόλα ένταξη θα πρέπει να έχουμε μερικά απαραίτητα πράγματα μαζί μας


1 Εργαλεία του κατασκευαστή
2 Ένα κίτ επισκευής ελαστικών (υποχρεωτικά και αμπούλες CO2, καθώς επίσης και μια μικρή τρόμπα)
3 Μια μανέτα (αχρείαστη να είναι)
4 Δεύτερα κλειδιά της μοτοσυκλέτας τα οποία τα έχουμε χωριστά.
5 Λάμπα πορείας μπροστά
6 Λάμπα πορείας πίσω
7 Λάμπα φλάς
8 Ασφάλειες ανταλλακτικές
9 Καμιά 20ρια tire up (μπορείς να δέσεις από την μπότα σου αν χαλάσει έως ότι μπορείς να φανταστείς)
10 Σαμπρέλα (ακόμη και για εμάς που έχουμε tubeless ελαστικά)
11 Εργαλεία που χρειάζονται αλλά δεν είναι στα παραπάνω (για παράδειγμα στο RT1200 λείπει το torx 52 που βγάζει την πίσω ρόδα)
11 Ιμάντες και μερικά χταπόδια.
12 Ένα λιπαντικό σπρέι.
Με αυτά τα πράγματα μπορούμε να λύσουμε τα περισσότερα προβλήματα στο ταξίδι μας

Κάθε μοτοσικλέτα έχει τα δικά της προβλήματα και πρέπει να τα έχουμε στο νου μας
Αν π.χ. έχουμε αλυσίδα θα πρέπει να έχουμε και μία ασφάλεια για αυτή .
Η αν έχουμε ντίζα συμπλέκτη θα πρέπει να έχουμε και μία δεύτερη μαζί μας ποτέ δεν ξέρεις πότε θα κοπεί
Επίσης
καλό θα είναι πριν φύγουμε να έχουμε κάνει ασφάλεια και να γραφτούμε σε
μια οδική βοήθεια που να μας καλύπτει στη έως χώρα προορισμού μας

Καλό θα ήταν να συζητήσουμε με άτομα που έχουν πάει ήδη εκεί ώστε να μας πουν τι δυσκολίες θα συναντήσουμε.
Γιατί κάθε περιοχή – χώρα – ήπειρος έχει της δικές της ιδιαιτερότητες
Αν
πάμε στην Αφρική καλό θα είναι να πάρουμε και τα απαραίτητα υλικά ώστε
να προφυλάξουμε από την άμμο το φίλτρο αέρος και τους διακόπτες μας

Σημαντικό
είναι να έχουμε καινούργια λάστιχα αν κάνουμε μεγάλο ταξίδι η να έχουν
μεγάλο βάθος στο πέλμα τους να μην έχουν σκασίματα σκισίματα και φυσικά
να μην είναι επισκευασμένα και να έχουν τη σωστή πίεση κάνα δύο μέρες
πριν το ταξίδι .
Τα φώτα μας να είναι σε κανονική λειτουργία και στο σωστό ύψος με τα πράγματα μας αλλιώς θα φωτίζουν τα δέντρα και της ταμπέλες

Καλά
είναι τα παπούτσια pradaτα παντελόνια της DKNY και τα καπελάκια τύπου
jokeyΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΑ για ταξίδι με μοτοσυκλέτα Θα πρέπει να
εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό

ΚΡΑΝΟΣ
Θα
πρέπει να είναι τουλάχιστον προδιαγραφών (ECE 2203/2204). Επίσης ένα
κράνος πεσμένο γδαρμένο πολυκαιρισμένο ναι μεν σε γλυτώνει από κλήσεις
αλλά από ασφάλεια δεν νομίζω να είναι και το καλλίτερο


ΡΟΥΧΑ
Εδώ θα βρούμε 2 κατηγορίες ρουχισμού τα δερμάτινα και τα συνθετικά
Α. Μπουφάν
Β Παντελόνι
Γ Μπότες Γάντια

Στα
δερμάτινα η επιλογή μας είναι κλασσική. Είναι ιδανικά ρούχα για τη
προστασία μας σε περίπτωση πτώσης διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος
μας αλλά για το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν είναι το κατάλληλο είναι βαριά
σκουρόχρωμα και δεν είναι αδιάβροχα


Στα συνθετικά θα βρείτε
πολλά καλά φτηνά ακριβά κοντά μακριά αδιάβροχα και μη Εδώ θα πρέπει να
δείτε τι σας βολεύει στην οδήγηση ,επίσης ανάλογα την περιοχή που θα πάς
θα φορέσεις και το ρούχο αν πάς Αφρική δεν θα φορέσεις ένα βαρύ
χειμωνιάτικο μπουφάν αλλά στη βόρεια Ευρώπη φοριέται άνετα ας είναι
καλοκαίρι

Καλό θα είναι να φοράτε πάντα μπότες γάντια αυτά τα
δύο προστατεύουν από μυγάκια πέτρες προπορευόμενων οχημάτων και από της
πτώσεις
Καλό θα είναι να φοράτε και ένα φουλάρι για τον ιδρώτα και να προστατεύει τον λαιμό από τα μυγάκια

Μετά
ένα σετ αδιάβροχα για τον καθένα επιβαίνοντα καλό θα είναι να το έχετε
μαζί σας οι καλοκαιρινές μπόρες ποτέ δεν ξέρεις πότε έρχονται, θα σας
κρατήσουν στεγνούς και γλιτώνετε από τα κρυολογήματα

Για το
τέλος ένα τσαντάκι μέσης είναι πολύ βολικό για να βάλετε τα χαρτιά σας
μολύβι χαρτί πορτοφόλι και ότι άλλα μικροπράγματα έχετε μαζί σας
Δεν βάζουμε μέσα τα εργαλεία μας γιατί σε περίπτωση πτώσης μπορεί να μας τραυματίσουν


Ετοιμαζόμαστε
για 10ήμερες διακοπές παρέα με την αγαπημένη μας και θα πρέπει να
πάρουμε όλα τα απαραίτητα πράγματα μαζί μας, τα οποία ποια είναι ???
Όσα λιγότερα τόσο καλλίτερα, χωρίς να κάνουμε «σκόντο» στα εργαλεία μας
Πολλοί μοτοσικλετιστές παίρνουν μαζί τους ένα σορό πράγματα και στο τέλος των διακοπών τα μισά είναι άθικτα
Διαβάζοντας
το μάνουαλ του κατασκευαστή θα δούμε πόσα κιλά επιτρέπετε να τη
φορτώσουμε μαζί με εμάς βγάζοντας το βάρος μας και το βάρος της
μοτοσικλέτας μας μένουν τα κιλά που θα πρέπει να τη φορτώσουμε
Καλό
θα είναι βέβαια να μην τη φορτώνουμε ακριβός στα κιλά της για να έχουμε
καλή οδική συμπεριφορά και μην βρεθούμε με κομμένο υποπλαίσιο .θα πρέπει
να γνωρίζουμε πως μια παραφορτωμένη μοτοσικλέτα φρενάρει ποιο αργά και
προσπερνά ακόμα αργότερα

Φορτώνοντας την προσέχουμε να είναι ισομερή κατανεμημένο το βάρος (δεξιά αριστερά)
Να τοποθετήσουμε τα βάρη όσο πιο κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσικλέτας
Φροντίζουμε τα πολλά κιλά να μην είναι πίσω από τον πίσω άξονα της μηχανής μας
Εφόσον
έχουμε της πλαϊνές βαλίτσες καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε το top
case γιατί με το στροβιλισμό του αέρα δημιουργούνται ταλαντώσεις από την
πίσω πλευρά της μηχανής που μεταφέρονται στο μπροστινό τμήμα και έχει
αποτέλεσμα τη σημαντική αστάθεια
Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με
ένα αδιάβροχο σάκο δένοντάς τον με ιμάντες στη σχάρα και αν είμαστε
μόνοι μας στη σέλα του συν-αναβάτη
Τα βαριά πράγματα τα τοποθετούμε στο πάτο από της πλαϊνές βαλίτσες
Τα
χρήσιμα αντικείμενα φωτογραφικά κινητά τηλέφωνα φακό Κ,Α. τα βάζουμε
στο tankbag που προσέχουμε να μην είναι μεγάλο και «ενοχλεί» το τιμόνι
Τα
ρούχα τα τοποθετούμε στο πλάι Καλό είναι να πάρουμε ακριβός τα ρούχα
που θα χρειαστούμε, και όχι παραπάνω τα απαραίτητα στο tankbag ,
Τα εργαλεία τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό τα βάζουμε στον αδιάβροχο σάκο που αναφέραμε πριν.
Εκτός από της βάσης του κατασκευαστή καλό θα είναι να δένουμε της αποσκευές μας με επιπλέον ιμάντες και να της ελέγχουμε συχνά.
Τώρα
που έχουμε φορτωμένη τη μοτοσικλέτα θα πρέπει να συσφίξουμε τη
προφόρτιση του ελατηρίου και αν έχουμε την απόσβεση επαναφοράς

Μετά από όλα αυτά μπορούμε να ταξιδέψουμε.

1.ΠΑΝΤΑ κράνος ακόμα και για την ποιο κοντινή διαδρομή
2.Μπουφάν και γάντια οδηγός και συνεπιβάτης
3.Ο οδηγός ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙ
4.Ο συνοδηγός προσέχει και ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΝΑ ΠΙΕΙ
5.Οδηγάμε προσεκτικά κι όχι επιθετικά. Σφήνες, αδιαφορία στη σήμανση, μη έλεγχος καθρέπτη, μη χρήση των φλάς ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ
6.Πάντα στην εθνική έχουμε τα φώτα μας αναμμένα.
7.Γνωρίζουμε τις δυνατότητες της μηχανής και τις δικές μας ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε εμπόδιο ή να φρενάρουμε απότομα.
8. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το ΑΠΡΟΟΠΤΟ δηλαδή
Τον πεζό που διασχίζει τον δρόμο
Τα ζώα στους επαρχιακούς δρόμους
Τα λάδια, νερά ή την άθλια άσφαλτο
Τις πέτρες, σαμαράκια ή τις λακκούβες
Την μη αναμενόμενη αντίδραση του συνεπιβάτη μας σε κάποιο ελιγμό μας.
Το φορτηγό ή τρακτέρ διασχίζει κάθετα τον δρόμο
Τον οδηγό του αυτοκινήτου που στρίβει χωρίς φλάς
Τον οδηγό του αυτοκινήτου που φρενάρει απότομα
9. Η μηχανή χρειάζεται ΤΑΚΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 10:38

Φιλικές συμβουλές για ασφαλές ταξίδι με μοτοσικλέτα


Το κείμενο που ακολουθεί συντάχθηκε από το μέλος της Λ.E.MOT.
Nίκο Mπένο.

Ένα ασφαλές ταξίδι
είναι εγγύηση για επιστροφή.



Οι
πιο κάτω απλές φιλικές συμβουλές αφορούν όλους εκείνους που ταξιδεύουν
με την μοτοσικλέτα τους παρέα με άλλη μηχανή ή είναι μέλη παρέας με
πολλές μηχανές.
Είναι μεταφορά εμπειρίας που έχει αποκτηθεί μετά από
εκατοντάδες χιλιόμετρα σε κάθε είδους δρόμο και σκοπό έχει την κατανόηση
από κάθε μοτοσικλετιστή της έννοιας «συντροφικότητα στο ταξίδι».

1.
Συνηθίζουμε να βάζουμε μπροστά τον οδηγό με την μεγαλύτερη πείρα ο
οποίος θα πρέπει να γνωρίζει την διαδρομή καθώς και την σύσταση της
παρέας.

2. Αν τα μέλη της παρέας έχουν μεγάλες διαφορές ως προς
τον τύπο της μηχανής ή τις οδηγικές ικανότητες τότε χωριζόμαστε σε
μικρότερες παρέες.

3. Βάζουμε όλοι μαζί βενζίνη και ο αρχηγός κάθε παρέας καθορίζει με την εμπειρία του που και πότε θα γίνει η επόμενη στάση.

4. Στην διαδρομή κρατούμε την θέση που έχουμε πίσω ή μπροστά από τον κολλητό μας και δεν προσπερνάμε ποτέ.

5.
Διατηρούμε κοντινή απόσταση με τον μπροστινό μας δεν αυξομειώνουμε
ταχύτητα και φροντίζουμε να είμαστε σε θέση που να μας βλέπει από τους
καθρέφτες του.

6. Ο αρχηγός με την εμπειρία του καθορίζει τον
ρυθμό του ταξιδιού ελέγχοντας με τους καθρέφτες του τακτικά την γενική
εικόνα πίσω του. Κάθε μέλος της παρέας έχει την φροντίδα του πίσω του
και σταματά ή κόβει ταχύτητα αν δει ότι αυτός μένει πίσω αισθητά.

7.
Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, σε όποια θέση και αν είμαστε ενημερώνουμε
μόνο τον μπροστινό μας, μόλις η πληροφορία φτάσει στον αρχηγό αυτός θα
επιλέξει το ασφαλέστερο σημείο για στάθμευση.

8. Στο ταξίδι
φροντίζουμε να ενημερώνουμε τον πίσω μας, κάνοντας σήματα με το αριστερό
χέρι, για ότι βλέπουμε στον δρόμο και θα μπορούσε να τον βλάψει, όπως
νερά, λάδια, μεγάλο αντικείμενο, λακκούβα ή ότι άλλο.

9. Σε
επαρχιακό δρόμο με στροφές και μικρή ορατότητα μόλις προσπεράσουμε
κάποιο όχημα κάνουμε νόημα με το αριστερό χέρι στον πίσω μας να
ακολουθήσει ή όχι στην προσπέραση.

10. Σε πολύ κλειστή διαδρομή ο αρχηγός πρέπει να κάνει σήμα στα αντίθετα ερχόμενα οχήματα, να κόβουν ταχύτητα.

11.
Όταν διασταυρωνόμαστε με άλλη μηχανή πάντα πρέπει να χαιρετάμε και καλό
είναι ο χαιρετισμός να γίνεται με το χέρι και όχι με το φως, γιατί αυτό
μπορεί να βάλει σε σκέψεις τον μπροστινό μας.

12. Παρατηρούμε
πάντα την μοτοσικλέτα του μπροστινού μας και τον ενημερώνουμε για ότι
κακό, όπως έλλειψη αέρα στα λάστιχα, καπνός, κούνημα, κάποια λάμπα που
δεν ανάβει και ότι άλλο.

13. Αν ταξιδεύουμε μόνοι και κάποιο
μηχανικό ή άλλο πρόβλημα μας αναγκάσει να σταματήσουμε και χρειαζόμαστε
την βοήθεια κάποιου άλλου, τοποθετούμε το κράνος κάτω στην άσφαλτο λίγο
πίσω από την μηχανή.

Αυτό είναι ένα σημάδι που όταν το βλέπουμε πρέπει να σταματάμε για παροχή βοήθειας.

14.
Μέσα σε κατοικημένες περιοχές ελαττώνουμε την ταχύτητα στα νόμιμα όρια,
έτσι ελέγχουμε ό,τι μπορεί να μας πεταχτεί αλλά κάνουμε και καλό όνομα
σαν οργανωμένοι μοτοσικλετιστές.

15. Σε κάθε στάση ελέγχουμε το
δέσιμο των πραγμάτων πάνω στη μηχανή για χαλαρώματα και ρίχνουμε μια
γρήγορη ματιά σε ότι έχει σχέση με την ασφάλειά μας (λάστιχα, φρένα,
διαρροές).

16. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούμε να
ακολουθήσουμε του υπόλοιπους, τότε ζητάμε από κάποιον να μείνει μαζί μας
και ακολουθούμε διαφορετικό ρυθμό. Αν όμως θέλουμε να ταξιδέψουμε
μόνοι, φροντίζουμε να ενημερώνουμε κάποιον από την παρέα για το πού
είμαστε.

17. Όταν βρισκόμαστε σε χωματόδρομους φροντίζουμε να
κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από τον μπροστινό μας, να μη σηκώνουμε
άσκοπα σκόνη (σπινάροντας) και σε καμία περίπτωση δεν προσπερνάμε.

18. Στο χώμα ο αρχηγός πρέπει σε κάθε πονηρή (?) διασταύρωση να σταματά και να περιμένει να μαζευτούν όλοι.

19.
Γενικός κανόνας είναι ότι ποτέ δεν σταματάμε (για φωτογραφίες - τσιγάρο
ή ό,τι άλλο) αν πρώτα δεν ενημερώσουμε τον μπροστινό μας. Όταν
επανέλθουμε στην παρέα δεν καταλαμβάνουμε την θέση που είχαμε (κάνοντας
προσπεράσματα) αλλά παραμένουμε στο τέλος.

20. Όλοι οι οδηγοί δεν
έχουμε τις ίδιες ικανότητες στο στεγνό, στο βρεγμένο ή στο χωμάτινο
οδόστρωμα, δεν είναι υποτιμητικό να ακολουθούμε κατά περίπτωση την παρέα
που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς.

Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύουμε με μοτοσικλέτα,
πιο ωραίο όμως είναι να κοιτάμε στο σπίτι την άλλη μέρα τις φωτογραφίες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 10:46

Οι περισσοτεροι απο εδω μέσα εχετε αρκετα περισσοτερα χρονια απο εμενα

Οι περισσοτεροι επισης μπορει και να εχετε πολλα πολλα περισσοτερα χιλιομετρα απο εμενα...



!!! ΓΙΑΦΤΟ ΠΗΡΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΤΟ!!{{
Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία}}}

Η ΑΣΦΑΛΗΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΕΙ!!!!!!!!!!!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
V.Stratos
moderator
moderator
V.Stratos

Ηλικία : 42
Τόπος : Βόλος
Registration date : 19/08/2008

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 10:50

Σάκη υπάρχει και ΑΥΤΟ ΕΔΩ..

_________________
Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 1331373600_20_1_EUR_3_dark

''Ride slower than your guardian angel can fly''

Reveka Project
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 11:06

Στρατο! Πολη καλο !!!!!!! Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122



Αφτες ειναι χρησιμες πληροφοριες για μας τους αναβατες του MOTO! Καλο ειναι φιλε μου να τηρουμε αν!! οχι ολα αυτα αλλα τα περισοτερα!!!!!!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
foteinos
vstromhellasforum Enthusiast
vstromhellasforum Enthusiast
foteinos

Ηλικία : 58
Τόπος : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 15/05/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 14:19

ΜΠΡΑΒΟ σακη και στρατο οτι καλυτερο για μια ανεμελη εκδρομη και για να εξακολουθουμε να βρισκομαστε ΟΛΟΙ για οτιδηποτε διοργανωνουμε. Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πως να αντιδράσετε σε περίπτωση ατυχήματος   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 15:19


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 124912


Πως να αντιδράσετε σε περίπτωση ατυχήματος



Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η οδήγηση με μοτοσυκλέτα είναι πιο
επικίνδυνη διότι ο οδηγός είναι άμμεσα εκτεθημένος σε περίπτωση που
συμβεί κάτι. Κάθε μοτοσυκλετιστής πρέπει πρώτα απ΄όλα να προσέχει τον
εαυτό του και να μην περιμένει, απαραίτητα να τον προσέχουν οι
υπόλοιποι στον δρόμο. Βασικοί κανόνες οδήγησης με μοτοσυκλέτα είναι η
αμυντική οδήγηση, η συγκέντρωση και η προσοχή στους γύρω.
Τι κάνουμε όμως όταν κάτω από απρόσμενες συνθήκες, συμβεί το ατύχημα;
Και οι ποιο προσεκτικοί μοτοσυκλετιστές κάποτε πέφτουν θύματα της αυτοπεποίθησης τους ή κάποιων άλλων απρόσεκτων οδηγών.
Υπάρχουν γενικά τρείς βασικές κατηγορίες
ατυχημάτων με διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Ας εξηγήσουμε τις
βασικές ενέργειες που μπορούμε να πράξουμε ώστε να γλυτώσουμε από
σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος

Όταν η μοτοσυκλέτα γλιστρήσει κάτω από τα πόδια σας.



Όταν ο οδηγός είναι εξοπλισμένος με τα απαραίτητα, κράνος και στολή, αυτή είναι συνήθως και η πιο ανώδυνη περίπτωση ατυχήματος.
Όταν κάποιος οδηγός γύρει την μοτοσυκλέτα
υπερβολικά σε μια στροφή ή όταν υπάρξει απότομη αλλαγή στην πρόσφυση
υπάρχουν πολλές πιθανότητες η μοτοσυκλέτα να πλαγιολισθήσει και να
ξεφύγει από τον έλεγχο.
Σε τέτοια περίπτωση, το ποιο σημαντικό είναι η
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και γενικά η ψυχραιμία, είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε
όλες τις περιπτώσεις ατυχημάτων, όπου κυριαρχεί η λογική με την οποία
μπορουμε να αντιμετοπίσουμε καλύτερα την όποια κατάσταση. Όταν το σώμα
μας είναι χαλαρό, γλιστρά λιγότερο στην άσφαλτο και σταματά ποιο
εύκολα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε την μοτοσυκλέτα που κατρακυλά
ανεξέλεγκτα μπροστά μας καθώς και ότι έχουμε χτυπήσει και μας πιάσει
άγχος πανικού. Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε χρόνο να συγκεντρωθούμε
καλύτερα και να αντιδράσουμε σωστα. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται την
μοτοσυκλέτα που έτσι κι αλλιώς θα πάθει κάποια ζημιά τη στιγμή που ο
ίδιος διατρέχει σοβαρότερο κίνδυνο.
Τέλος, σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να
σηκωθείτε την ώρα που σέρνεστε εκτός και αν απειλήστε από άλλα οχήματα
στον δρόμο. Περιμένετε να σταματήσετε τελείως και μετά σηκωθείτε.
Πολλοί έχουν χτυπήσει άσχημα, επειδή αποπειράθηκαν να σηκωθούν εν
κινήσει.

Απώλεια ελέγχου και εκσφενδόνιση από την σέλλα.



Αυτή η περίπτωση προκαλεί και τους περισσότερους
τραυματισμούς. Μπορεί να προκληθεί από στιγμιαία απώλεια της πρόσφυσης
του πίσω τροχού με το οδόστρωμα και η μοτοσυκλέτα να εκσφενδονίσει τον
αναβάτη από την σέλλα με μεγάλη δύναμη.
Δεν έχουμε και πολλά περιθώρια αντίδρασης ή σκέψης
όταν συμβεί αυτό αλλά και πάλι, καθοριστικός παράγοντας είναι η
ψυχραιμία. Αν είμαστε τυχεροί θα προσγειωθούμε σε λεία και επίπεδη
επιφάνια, όπου ισχύουν οι κανόνες που αναφέραμε στην πρώτη περίπτωση
ατυχημάτων.
Να ξέρετε ότι η μοτοσυκλέτα, σας ακολουθεί, σε αυτή την περίπτωση.
Πιθανόν λοιπόν η μοτοσυκλέτα να βρίσκεται στον αέρα και να κατευθύνεται
προς το μέρος σας. Δεν μπορείτε να κάνουμε και πολλά εκτός του ότι
πρέπει να προστατεύσουμε σημαντικά όργανα του σώματος μας, όπως είναι
το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη.

Σύγκρουση με αντικείμενο (πιθανόν άλλο όχημα)



Και πάκι όπως προαναφέραμε σημαντικό ρόλο παίζει η
ψυχραιμία. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε κλάσματα δευτερολέπτου να
αντιδράσουμε. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το καλύτερο που έχουμε να
κάνουμε είναι να σταθούμε στα πατάκια της μοτοσυκλέτας και να αφήσουμε
την σύγκρουση να μας εκσφενδονίσει πάνω από το όχημα που μας έχει κόψει
τον δρόμο. Με την λογική αυτή θα προσγειωθούμε, και αν φοράμε κράνος
και στολή, πιθανόν να γλυτώσουμε με μηδαμινά τραύματα.
Στην περίπτωδη που μείνουμε πάνω στην μοτοσυκλέτα,
χωρίς να σηκωθούμε όπως προαναφέραμε, οι πιθανότητες είναι να
χτυπήσουμε στο πλευρό του αυτοκινήτου με το κράνος, να κτυπήσουμε τα
πόδια μας πάνω στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας .
Αν το όχημα είναι πολύ ψηλό τότε καλύτερα
να προσπαθήσουμε να ρίξουμε την μοτοσυκλέτα πλάγια. Αν πετύχει η
πλαγιολίσθηση τότε ισχύουν οι κανόνες της πρώτης κατηγορίας ατυχημάτων.
Για να πλαγιολισθήσετε την μοτοσυκλέτα, πατήστε γερά τα πίσω φρένα και
στρίψτε το τιμόνι προς την κατεύθυνση που θέλετε να πλαγιολισθήσετε. Ο
πίσω τροχός θα κλειδώσει οπότε και η μοτοσυκλέτα θα ξεκινήσει να
σέρνετε στο έδαφος.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ.



Αν νιώθουμε καλά πρέπει να προσπαθήσουμε να
μετακινηθούμε σε χώρο που δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Σε καμιά περίπτωση
δεν μετακινούμαστε, έστω και αν έχουμε τη παραμικρή αμφιβολία ότι κάτι
δεν πάει καλά. Περιμένουμε το ασθενοφόρο. Δεν αφαιρούμε μόνοι μας το
κράνος, εκτός και αν είμαστε σίγουροι ότι το κεφάλι μας δεν το έχουμε
χτυπήσει.
Όλα τα ποιο πάνω σίγουρα ακούγονται εξαιρετικά δύσκολα να
πραγματοποιηθούν σε περίπτωση ατυχήματος. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι
στην περίπτωση ατυχήματος, δεν θα έχουμε χρόνο να σκεφτούμε την
αντίδραση μας.
Πριν ανέβουμε στην μοτοσυκλέτα μας, πρέπει να
γνωρίζουμε τα παραπάνω. Το πιθανότερο είναι, γνωρίζοντάς τα, ο
εγκέφαλός μας να αντιδράσει ανάλογα σε περίπτωση κινδύνου.




Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
foteinos
vstromhellasforum Enthusiast
vstromhellasforum Enthusiast
foteinos

Ηλικία : 58
Τόπος : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 15/05/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 16:03

OK OK OK OK OK OK OK
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Αλκοόλ   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 17:39

Αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι ένα κατευναστικό ναρκωτικό που επηρεάζει την ασφάλεια.
Μειώνει την ικανότητα να αναζητάς κινδύνους, να αξιολογείς παράγοντες
που οδηγούν σε συγκρούσεις, και να εκτελείς συντονισμένες σωματικές
κινήσεις.

Χρήση και Κατάχρηση του Αλκοόλ
Το να οδηγείς μοτοσυκλέτα απαιτεί ένα μεγάλο ποσό νοητικής εγρήγορσης
και σωματικών δεξιοτήτων, και αυτά τα χημικά έχουν ασυνήθιστα επιβλαβείς
επιδράσεις στις ικανότητες του αναβάτη. Το αλκοόλ συντελεί μέγιστα στα
δυστυχήματα με μοτοσυκλέτες. Περίπου το 50% όλων των αναβατών που έχουν
σκοτωθεί είχαν πιεί αλκοόλ. Το ένα τρίτο από αυτούς τους αναβάτες είχαν
συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα πάνω από το νόμιμο όριο. Τα υπόλοιπα δύο
τρίτα είχαν μόνο μερικά ποτά στον οργανισμό τους, όχι αρκετά για να
είναι βάσει νόμου μεθυσμένοι άλλα υπερ-αρκετά ώστε να εξασθενίσουν τις
νοητικές και σωματικές ικανότητές τους.
Οι μοτοσυκλετιστές είναι πιο πιθανό από τους οδηγούς αυτοκινήτων και
φορτηγών να τραυματιστούν σε μια σύγκρουση επειδή είναι λιγότερο
προστατευμένοι. Κάποιοι άνθρωποι ποτέ δεν θα οδηγούσαν μοτοσυκλέτα μετά
τη κατανάλωση αλκοόλ. ʼλλοι είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν να τραυματίσουν
τον εαυτό τους και τους άλλους.
Κατευναστικά ναρκωτικά, όπως το αλκοόλ, επιβραδύνουν τις σωματικές
λειτουργίες. Το αλκοόλ μπαίνει στο αίμα γρήγορα με τα αποτελέσματα να
αρχίζουν από το πρώτο ποτό. Τα βασικά αποτελέσματα του αλκοόλ είναι ότι
μειώνουν τις οπτικές ικανότητες και αλλοιώνουν τη σωστή κρίση.

Αλλα Ναρκωτικά
Το αλκοόλ δεν είναι το μόνο ναρκωτικό που επηρεάζει την ικανότητα να
οδηγείς με ασφάλεια. Πολλά καί με καί χωρίς συνταγή φάρμακα, όπως και
παράνομα ναρκωτικά, έχουν αποτελέσματα και παρενέργειες που αυξάνουν τον
κίνδυνο. Ενώ είναι δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια τα αποτελέσματα
κάποιων ναρκωτικών στην ατομική απόδοση και τη συμπεριφορά του αναβατη,
τα αποτελέσματα των ναρκωτικών στις διεργασίες που είναι αναγκαίες για
να οδηγείς με ασφάλεια είναι γνωστά.

Παρέμβαση
Όταν κάποιος ήπιε παραπάνω, είναι ευθύνη των άλλων να τον κάνουν να
αποφύγει τους κινδύνους. Δεν αρέσει σε κανένα να βρίσκεται σε μια θέση
που απαιτείται παρέμβαση, αλλά η ανταπόδωση μπορεί να είναι τεράστια.

Νά μερικές οδηγίες παρέμβασης:
* Στρατολόγησε και άλλους: Όσο πιο πολλοί υποστηρίζουν την παρέμβαση, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες επιτυχίας.
* Κανόνισε μια μεταφορά: Βρες ένα εναλλακτικό τρόπο να γυρίσει στο σπίτι.
* Επιβράδυνε τον ρυθμό της κατανάλωσης αλκοόλ: Απόσπασε τη προσοχή του σε άλλες δραστηριότητες.
* Καθυστέρησε την αναχώρηση: Βρες λόγους να καθυστερήσεις τον
αναβάτη από το να ανέβει στη μοτοσυκλέτα. Εφοδίασε τον με μη αλκοολούχα
ποτά και φαγήτο για να περάσει η ώρα.
* Κράτα τη μηχανή παρκαρισμένη: ʼν ο αναβάτης δεν μπορεί να σταματηθεί, βρες ένα τρόπο να του πάρεις τα κλειδιά.

Αλλες Εξασθενήσεις
Κόπωση/Νύστα
Το να οδηγείς όταν είσαι κουρασμένος αυξάνει τον κίνδυνο επειδή το μυαλό
και οι αισθήσεις δεν ανταποκρίνονται το ίδιο. Το να είσαι κουρασμένος
όταν οδηγείς προσκαλεί την καταστροφή. Όταν οδηγείς κουρασμένος
απαιτείται να αφήνεις παραπάνω χώρο για αποστάσεις και στάσεις. Η νύστα
γίνεται όλο και πιο πολύ ένας παράγοντας που συμβάλλει στις συγκρούσεις.
Είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να οδηγείς μόνο όταν είσαι εντελώς σε
εγρήγορση ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στις συνθήκες της κίνησης.

Συναισθήματα
Δεν είναι εύκολο να καθορίσεις τις προσωπικές επιδράσεις των
συναισθημάτων στην οδήγηση, αλλά οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι όταν είσαι
θυμωμένος, προβληματισμένος, ή αγχωμένος, αυτό κάνει τη υπεύθυνη οδήγηση
πιο δύσκολη. Κάθε συναίσθημα που σου αποσπά τη προσοχή από το να είσαι
τελείως συγκεντρωμένος στο να εφαρμόσεις την στρατηγική σου αυξάνει τον
κίνδυνο.

Οδηγώντας στο όριο
Η μοτοσυκλέτα είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να ταξιδεύεις. Κάποιες
φορές η ευχαρίστηση και η αίσθηση της ελευθερίας μπορεί να οδηγήσει σε
κακή κρίση και αυξημένο κίνδυνο. Η επιθετική οδήγηση, όπως το να
προκαλείς τον δρόμο ή άλλους αναβάτες, θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε
πίστες αγώνων και περιοχές κλειστών διαδρομών, και μόνο μετά από
κατάλληλες οδηγίες. Υπάρχουν πολλές σχολές που μπορούν να σε βοηθήσουν
να μάθεις να οδηγείς τη μοτοσυκλέτα σου πιο ανταγωνιστικά.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
kosconcours

kosconcours

Ηλικία : 46
Τόπος : ΒΟΛΟΣ
Registration date : 15/12/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 19:20

Να προσθέσω στην πολύ καλή δουλεία σας

α.ποτέ δεν ξεπερνάμε τα όρια βάρους και ταχύτητας απο τις βαλίτσες, εάν αναφέρεται.
β. Ποτέ δεν ξεπερνάμε το συνολικό βάρος που επιτρέπει ο κατασκευαστής να φορτωθεί το μηχανάκι μας .

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Hypersonic
vstromhellasforum Enthusiast
vstromhellasforum Enthusiast
Hypersonic

Ηλικία : 47
Τόπος : Πετρουπολη, Καλλιθεα
Registration date : 12/04/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 20:26

Μπραβο! και πρεπει να τα τηρουμε ολα....


Στο μονο που θα διαφωνησω ειναι το

• Μανέτα συμπλέκτη για την κακιά την ώρα (φρένου δεν χρειάζεται – έχετε το πίσω φρένο)

...
Η μηχανη (ειδικα φορτωμενη) ΔΕ σταματαει με το πισω φρενο...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μάχη στους δρόμους!   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΠαρ Ιαν 21 2011, 22:39

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 27kinisi003






Μάχη στους δρόμους! Οδηγοί αντιμέτωποι με αναβάτες διεκδικώντας σε έναν αγώνα κυκλοφορικής επιβίωσης μια σπιθαμή ασφάλτου. Ποιος έχει δίκιο; Ζητάμε τη γνώμη σας τόσο στο autotriti.gr όσο και στο mototriti.gr με τις απόψεις σας να εμφανίζονται από κοινού προκειμένου να υπάρξει –ευελπιστούμε- διάλογος. Δε χρειάζεται να κυκλοφορήσει κανείς πολύ ώρα στο κέντρο μιας πόλης για να δει τι χαμός γίνεται. Και τι μάχη διαδραματίζεται για μία σπιθαμή ασφάλτου. Μια μάχη ανάμεσα στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Υπάρχουν δύο οπτικές σε αυτή την μάχη. Η πρώτη ακολουθεί τη λογική του ότι αφού υπάρχει Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, κάθε όχημα που κυκλοφορεί πρέπει να τον σέβεται. Είναι μια λογική που ακολουθώντας τους κανόνες που ορίζει ο ΚΟΚ επιτρέπει σε όλους να κινηθούν με ασφάλεια και σεβασμό απέναντι στους άλλους.
Αυτό φυσικά στην κόλαση του κέντρου δεν ισχύει. Τα αυτοκίνητα μένουν ακίνητα στο μποτιλιάρισμα και τα μηχανάκια ρέουν σα νερό ανάμεσά τους. Κάποιους τους εκνευρίζει η “ασυδοσία” των μοτοσικλετιστών που πατάνε παντού, άσφαλτο, πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων, περνάνε ξυστά από τους καθρέπτες, άλλες φορές χτυπώντας τους, και τελικά βγαίνουν πρώτοι στο φανάρι. Άλλους τους εκνευρίζει απλά το ότι τα μηχανάκια κινούνται τη στιγμή που τα αυτοκίνητα κάθονται.

Όμως αυτό που φαίνεται να αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στην όχληση που δημιουργούν τα μηχανάκια είναι η λογική ότι με την αγορά τους οι οδηγοί τους δείχνουν να πιστεύουν ότι έχουν κάνει σύμβαση να μη σταματάνε ποτέ και πουθενά, ασχέτως εμποδίου.
Και στην προσπάθεια αυτή εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, αφήνοντας το θέμα της προσοχής στους οδηγούς αυτοκινήτων. Ένας μοτοσικλετιστής, χωρίς κράνος που περνάει με 100 ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, δε μπορεί να πιστεύει πως αν κάποιος κάνει να αλλάξει ρεύμα «πάει να τον σκοτώσει» τη στιγμή που ο ίδιος έχει κάνει ότι χειρότερο για την ασφάλειά του.

Βέβαια δεν είναι όλοι οι μοτοσικλετιστές έτσι. Αυτό φαίνεται και από το τι μηχανάκια βλέπουμε να παραβιάζουν τα στοπ, τα απαγορευτικά, τα πεζοδρόμια, τα φανάρια και γενικά τα πάντα. Πρόκειται κυρίως για «παπάκια» που τα οδηγούν άνθρωποι μέσα στο άγχος να προλάβουν να παραδώσουν κάτι.
Οι μοτοσικλετιστές αρκούνται στο να εκμεταλλεύονται το μικρό μέγεθος του οχήματός τους ώστε να διευκολύνονται μέσα στο κυκλοφοριακό. Μπορεί ο ΚΟΚ να απαγορεύει τη «διήθηση», το πέρασμα δηλαδή ανάμεσα στις λωρίδες, όμως αν και οι μηχανές έμεναν σταματημένες σε «κανονική» θέση στο φανάρι, το κυκλοφοριακό θα ήταν χειρότερο.
Οφείλει δηλαδή ο οδηγός αυτοκινήτου να δεχθεί ότι η επιλογή του μοτοσικλετιστή να μειώσει την άνεσή του και να εκτεθεί σε αυξημένο κίνδυνο προσφέρει στα αυτοκίνητα λιγότερο μποτιλιάρισμα. Συγχρόνως δεν είναι παράλογο ο καλύτερα εξοπλισμένος για ένα τρακάρισμα, το αυτοκίνητο δηλαδή, να προσέχει τον πιο αδύναμο, τη μοτοσικλέτα, λίγο παραπάνω.
Αρκεί βέβαια και οι δύο να σέβονται ο ένας τον άλλον. Εσείς πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό; Είναι οι μοτοσικλετιστές η “λαίλαπα” που κάποιοι πιστεύουν; Ή πραγματικά κάνουν τη χάρη στους άλλους αφήνοντας περισσότερο χώρο στο δρόμο; Και τελικά ποιος έχει δίκιο;
Σχολιάστε την είδηση
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ταξίδι με μοτοσικλέτα Μέρος I - Το σωστό φόρτωμα   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 01:23

Σύντομα όλοι μας
θα ξεκινήσουμε για τις διακοπές μας, οι περισσότεροι από εμάς
επιλέγοντας (σοφά) τη μοτοσικλέτα μας για να απολαύσουμε τι λίγες ημέρες
μακριά από την καθημερινότητα. Θα χρειαστεί όμως να γνωρίζουμε τον
τρόπο με τον οποίο θα φορτώσουμε τη μοτοσικλέτα μας ώστε να πετύχουμε
δύο πράγματα κυρίως:


1.Να μην κουραστούμε αναζητώντας λύσεις που ήδη είναι γνωστές

2.Να είμαστε ασφαλείς επάνω στη μοτοσικλέτα μας, τουλάχιστον όσον αφορά το επιπλέον φορτίο.

Για του λόγους
αυτούς θεωρούμε απαραίτητο ότι θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποια
αξεσουάρ για τη μοτοσικλέτα σας. Είτε κανονικές πλαστικές - σκληρές
βαλίτσες, είτε
tank bag,
είτε βαλίτσες «σαμάρια», είτε σχάρα αποσκευών είτε όλα αυτά μαζί. Από
τα αξεσουάρ αυτά εξαρτάται η μεταφορική ικανότητα της μοτοσικλέτας σας.
Επιπλέον μπορείτε να προμηθευτείτε ιμάντες ή το γνωστό ελαστικό διχτάκι,
που καλό είναι να έχετε μαζί σας, ακόμη και αν έχετε αγοράσει τις
ακριβότερες βαλίτσες (κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε...). Θα
πρέπει να γνωρίζουμε ότι εδώ το κόστος παίζει σημαντικό ρόλο. Ισχύει ο
γενικός κανόνας: «Ότι πληρώνεις παίρνεις». Εάν έχουμε
μεγαλεπήβολα σχέδια για ταξίδι στην Ευρώπη ή το γύρο της Ελλάδας, τότε
θα πρέπει να κάνουμε μια παραπάνω, οικονομική, θυσία.


Οι
περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσικλετών έχουν πλέον στη γκάμα τους
αξεσουάρ φόρτωσης ειδικά για το κάθε μοντέλο. Εννοείτε ότι είναι σαφώς
προτιμότερα διότι έχουν μελετηθεί για τη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα και
δεν παρουσιάζουν προβλήματα εργονομίας και εφαρμογής
.
Προσέξτε να μην
υπερβάλλετε όμως, καθώς κάθε μοτοσικλέτα έχει τα όριά της σε σχέση με το
φορτίο που μπορεί να μεταφέρει. Το μέγιστο βάρος αναγράφεται μέσα στο
User's Manual της μοτοσικλέτας σας και καλό είναι να το γνωρίζετε. Είναι αδύνατο να μεταφέρετε ολόκληρη την οικοσκευή σας με μια μοτοσικλέτα.
Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main1




Τάξη

Καθώς ο χώρος μας
είναι περιορισμένος είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ένα επίπεδο τάξης
στα όσα θα κάνουμε. Καλό είναι να συγκεντρώσουμε όλα τα προς φόρτωση
αντικείμενα σε έναν χώρο ώστε να έχουμε μια εποπτεία. Εάν τα πράγματα
που σκοπεύουμε να φορτώσουμε χωρούν επάνω σε ένα διπλό κρεβάτι, τότε
είμαστε σε καλό δρόμο...

Καλό είναι πριν
ακόμη αρχίσουμε το φόρτωμα, να αξιολογήσουμε τη σημασία της κάθε
αποσκευής. Μην τρομάζετε.... Πολλοί πέρασαν εκπληκτικά στις διακοπές
τους ακόμη κι αν αναγκάστηκαν να αφήσουν τις ρακέτες πίσω... Εσείς όμως
επιλέγετε. Είναι προφανές ότι όλοι μας αναγκαστήκαμε κάποτε να αφήσουμε
πίσω το... πιστολάκι των μαλλιών της φίλης μας. Άλλοι με επιτυχία και
άλλοι μαζί με το πιστολάκι άφησαν πίσω και τη φίλη τους...

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main2r



Κανόνες


Υπάρχουν μερικοί κανόνες για το φόρτωμα, που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο άνετη:
1.Ξεχωρίζω όσα
πράγματα θα μου είναι άμεσα χρήσιμα και επιλέγω να τα τοποθετήσω
τελευταία και σε άμεσης πρόσβασης σημείο - συνήθως το
tank bag (πορτοφόλι,
χρήματα, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό, φωτογραφική μηχανή, υγρό για
τσιμπήματα εντόμων, εργαλεία κ.ο.κ.). Τα τοποθετώ με τέτοιο τρόπο ώστε
να μπορώ να τα βρω με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια.

2.Επιλέγω να
τοποθετήσω πρώτα τις πιο βαριές αποσκευές. Τις τοποθετώ όσο πιο χαμηλά
γίνεται. Είτε στο κάτω μέρος από τις βαλίτσες, είτε στο κάτω μέρος του
tank bag. Αποφεύγω να τοποθετήσω βαριά αντικείμενα στο top case (δες σχετικές εικόνες).
3.Προσπαθώ να μην αφήνω ελεύθερο χώρο στο φόρτωμα, ώστε οι αποσκευές να είναι ακίνητες μέσα στις βαλίτσες τους.
4.Εχω
τοποθετήσει, ανά ενότητες, τα ρούχα πρώτα σε πλαστικές σακκούλες. Με τον
τρόπο αυτό έχω μεγαλύτερη τάξη και επιπλέον έχω και μια ασφάλεια στην
περίπτωση που βρέξει.

5.Πριν ξεκινήσω
ελέγχω ώστε οι αποσκευές μου να μην κουνιούνται ανεξέλεγκτα. Εννοείται
ότι προσέχω να μην έρχονται σε επαφή με τμήματα της μοτοσικλέτας που
κινούνται (τροχοί, αλυσίδα) ή με τμήματα που λειτουργούν σε υψηλή
θερμοκρασία (εξάτμιση). Πολλοί έχουν (έχουμε...) δει τις αποσκευές τους
να γίνονται «φλαμπέ» πριν καν φτάσουν στον προορισμό τους...

6.Εάν έχω στόχο
να κάνω αγορές εκεί που θα πάω, φροντίζω ώστε να έχω προβλέψει τον
αντίστοιχο χώρο για τη μεταφορά τους πριν ξεκινήσω.

7.Οταν οδηγώ με τη μοτοσικλέτα φορτωμένη ξεχνάω τον Rossi
που κρύβω μέσα μου. Η μοτοσικλέτα είναι βαριά ενώ τις περισσότερες
φορές έχει επάνω της και τον συνεπιβάτη που δεν οφείλει να υποστεί τις
δικές μας οδηγικές ανησυχίες. Τις αφήνουμε για άλλες στιγμές. Δεν
ξεχνάμε ότι το βάρος είναι αυξημένο και άρα τα φρένα έχουν επωμιστεί
μεγαλύτερο φορτίο. Μπορεί να χρειάζονται (σχεδόν βέβαιο) μεγαλύτερες
αποστάσεις για να ακινητοποιήσουν τη μοτοσικλέτα μας.



Κανόνες
Υπάρχουν μερικοί κανόνες για το φόρτωμα, που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο άνετη:
1.Ξεχωρίζω όσα
πράγματα θα μου είναι άμεσα χρήσιμα και επιλέγω να τα τοποθετήσω
τελευταία και σε άμεσης πρόσβασης σημείο - συνήθως το
tank bag (πορτοφόλι,
χρήματα, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό, φωτογραφική μηχανή, υγρό για
τσιμπήματα εντόμων, εργαλεία κ.ο.κ.). Τα τοποθετώ με τέτοιο τρόπο ώστε
να μπορώ να τα βρω με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια.

2.Επιλέγω να
τοποθετήσω πρώτα τις πιο βαριές αποσκευές. Τις τοποθετώ όσο πιο χαμηλά
γίνεται. Είτε στο κάτω μέρος από τις βαλίτσες, είτε στο κάτω μέρος του
tank bag. Αποφεύγω να τοποθετήσω βαριά αντικείμενα στο top case (δες σχετικές εικόνες).
3.Προσπαθώ να μην αφήνω ελεύθερο χώρο στο φόρτωμα, ώστε οι αποσκευές να είναι ακίνητες μέσα στις βαλίτσες τους.
4.Εχω
τοποθετήσει, ανά ενότητες, τα ρούχα πρώτα σε πλαστικές σακκούλες. Με τον
τρόπο αυτό έχω μεγαλύτερη τάξη και επιπλέον έχω και μια ασφάλεια στην
περίπτωση που βρέξει.

5.Πριν ξεκινήσω
ελέγχω ώστε οι αποσκευές μου να μην κουνιούνται ανεξέλεγκτα. Εννοείται
ότι προσέχω να μην έρχονται σε επαφή με τμήματα της μοτοσικλέτας που
κινούνται (τροχοί, αλυσίδα) ή με τμήματα που λειτουργούν σε υψηλή
θερμοκρασία (εξάτμιση). Πολλοί έχουν (έχουμε...) δει τις αποσκευές τους
να γίνονται «φλαμπέ» πριν καν φτάσουν στον προορισμό τους...

6.Εάν έχω στόχο
να κάνω αγορές εκεί που θα πάω, φροντίζω ώστε να έχω προβλέψει τον
αντίστοιχο χώρο για τη μεταφορά τους πριν ξεκινήσω.

7.Οταν οδηγώ με τη μοτοσικλέτα φορτωμένη ξεχνάω τον Rossi
που κρύβω μέσα μου. Η μοτοσικλέτα είναι βαριά ενώ τις περισσότερες
φορές έχει επάνω της και τον συνεπιβάτη που δεν οφείλει να υποστεί τις
δικές μας οδηγικές ανησυχίες. Τις αφήνουμε για άλλες στιγμές. Δεν
ξεχνάμε ότι το βάρος είναι αυξημένο και άρα τα φρένα έχουν επωμιστεί
μεγαλύτερο φορτίο. Μπορεί να χρειάζονται (σχεδόν βέβαιο) μεγαλύτερες
αποστάσεις για να ακινητοποιήσουν τη μοτοσικλέτα μας.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main3o

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ταξίδι με μοτοσικλέτα Μέρος ΙΙ – Έλεγχος μοτοσικλέτας    Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 01:49

Ταξίδι με μοτοσικλέτα Μέρος ΙΙ – Έλεγχος μοτοσικλέτας



Owner's Manual


Πριν από όλα θα ήθελα να σας προτρέψω να πάρετε μαζί σας το Owner's Manual
της μοτοσικλέτας σας, το Εγχειρίδιο Χρήσης δηλαδή, το μικρό βιβλιαράκι
που περιέχει τις βασικές πληροφορίες για τη σωστή λειτουργία της
μοτοσικλέτας σας. Εκεί, στα ψιλά γράμματα που λίγοι έχουν διαβάσει,
πολλές φορές βρίσκεται η λύση σε προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν
την πιο ακατάλληλη στιγμή. Δεν πιάνει χώρο και πιθανότατα να μας σώσει.
Επιπλέον περιέχει σημαντικά στοιχεία που αφορούν τους παρακάτω ελέγχους
που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν πριν το ταξίδι:

[b]Ελαστικά[/b]


Ισως ο
σημαντικότερος παράγων, αφού τα ελαστικά είναι το μέσο που μας
εξασφαλίζει ασφαλή επαφή με το οδόστρωμα. Παλαιότερα κάποιοι θεωρούσαν
ότι ελαστικά τα αλλάζουμε το φθινόπωρο οπότε και θα είμαστε
προετοιμασμένοι για το χειμώνα που οι συνθήκες είναι χειρότερες (κυρίως
λόγω των βροχών). Η θεωρία αυτή πρέπει να εκλείψει. Αλλάζουμε ελαστικά,
όταν αυτά φθαρούν και δεν αναβάλουμε ούτε ημέρα την αντικατάστασή τους
με νέα. Επίσης δεν συζητάμε την τοποθέτηση μεταχειρισμένων ελαστικών ή
άλλη λύση αμφίβολου αποτελέσματος. Εάν πριν φύγουμε για διακοπές τα
ελαστικά μας βρίσκονται κοντά στο δείκτη φθοράς τους ή, ακόμη χειρότερα,
τον έχουν φτάσει, τότε κινούμαστε προς την αλλαγή τους με νέα ελαστικά.
Ενδεικτικά να πούμε ότι εάν το πέλμα έχει λιγότερο των 2
mm
πέλμα η αντικατάσταση είναι αναπόφευκτη. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει στην
περίπτωση που τα ελαστικά μας έχουν εμφανίσει ρωγμές, σκασίματα ή άλλα
σημάδια φθοράς.
Δυστυχώς πολλοί από εκείνους που δεν σεβάστηκαν αυτόν τον κανόνα υπέφεραν πολύ πριν καταλάβουν το σφάλμα τους.
Έλεγχος των παραπάνω μπορεί να γίνει με μια επίσκεψη στο κατάστημα
ελαστικών που εμπιστευόμαστε. Ο τεχνικός θα μας συμβουλέψει ανάλογα.
Επίσης θα μας πει και τις σωστές πιέσεις που πρέπει να έχουμε στα
ελαστικά μας, ώστε να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε με φορτίο, χωρίς
πρόβλημα.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main2o



[b]Φρένα[/b]

Απαραίτητος είναι ο
έλεγχος στο σύστημα των φρένων για προφανείς λόγους. Ελέγχουμε πρώτα απ'
όλα για διαρροές στο κύκλωμα. Στη συνέχεια ελέγχουμε το πάχος των
δίσκων και το πάχος των τακακιών. Εάν κάποιο από τα δύο πλησιάζει στο
όριο αντικατάστασής του, την προγραμματίζουμε άμεσα.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main3t




[b]Αλυσίδα[/b]



Πολλοί πιστεύουν ότι
η αλυσίδα είναι εξάρτημα που τοποθετήθηκε μιας και δια παντός στη
μοτοσικλέτα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Η αλυσίδα θέλει συχνό έλεγχο και
λίπανση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Πρώτα ελέγχουμε το τζόγο
ώστε να βρίσκεται στα όρια που λέει ο κατασκευαστής (το βρίσκουμε
διαβάζοντας το Owner
's Manual).
Στη συνέχεια αφού ανασηκώσουμε τη μοτοσικλέτα ώστε ο πίσω τροχός να
είναι στον αέρα, ελέγχουμε ότι ο τροχός περιστρέφεται ομαλά χωρίς άλλες
στιγμές να κινείται εύκολα και άλλες δύσκολα (εάν αυτό συμβαίνει η
αλυσίδα είναι για πέταμα). Σημαντικό είναι εάν κάνουμε πολλά χιλιόμετρα
με φορτίο, να ελέγχουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τον τζόγο της
αλυσίδας. Είναι προφανές ότι το φορτίο και το ταξίδι την καταπονούν
σημαντικά.


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main4s




[b]Γρανάζια αλυσίδας[/b]


Επίσης τα γρανάζια
της αλυσίδας είναι από τα εξαρτήματα που χρειάζονται έλεγχο. Κοιτάμε τα
δόντια τους να είναι συμμετρικά και όχι μυτερά. Τα φθαρμένα δόντια
γίνονται στην άκρη τους μυτερά και γίνονται επίσης στραβά (στο προφίλ
τους). Εάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο τότε τα γρανάζια χρειάζονται αλλαγή
(εάν λείπουν δόντια -το έχω δει και αυτό- τότε δεν συζητάμε την
αντικατάστασή τους...). Συνήθως οι κατασκευαστές συνιστούν ταυτόχρονα
αλλαγή των γραναζιών της μετάδοσης και μαζί αλλαγή της αλυσίδας.


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main5b




[b]Εδράσεις τροχών (ρουλεμάν)[/b]

Οι τροχοί εδράζονται
πάνω σε ρουλεμάν τα οποία πολλές φορές, μετά από την πολύχρονη χρήση
χρειάζονται αντικατάσταση. Μια επίσκεψη στο συνεργείο θα λύσει το
πρόβλημα. Εάν θέλετε να κάνετε μόνοι σας τον έλεγχο πρέπει να σηκώσετε
τη μοτοσικλέτα ώστε ο τροχός που θα ελέγξετε να βρίσκεται στον αέρα. Στη
συνέχεια προσπαθείτε να κινήσετε τον τροχό κάθετα στο επίπεδο
περιστροφής του. Εάν διαπιστώσετε τον παραμικρό τζόγο τότε υπάρχει θέμα
με τα ρουλεμάν.


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main6t



[b]Έδραση τιμονιού (λαιμός)[/b]


Αντίστοιχα ρουλεμάν
στηρίζουν και το λαιμό της μοτοσικλέτας και σχετίζονται με το πόσο
ομαλός είναι ο τρόπος που κινείται το σύστημα διεύθυνσης της
μοτοσικλέτας. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι το τιμόνι
«μαγκώνει» στο κέντρο της διαδρομής του (στην ευθεία). Επίσης καλό
είναι, με τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου να ελέγξουμε για τζόγους στο
τιμόνι. Σηκώνουμε τη μοτοσικλέτα ώστε το μπροστινό μέρος να είναι στον
αέρα και προσπαθούμε να κινήσουμε το σύστημα διεύθυνσης κάθετα στο
επίπεδο περιστροφής του. Εάν εντοπίσουμε τζόγο το σύστημα χρειάζεται
έλεγχο. Μπορεί βέβαια να μην χρειάζεται νέα ρουλεμάν, αλλά απλά σφίξιμο
στο λαιμό.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main7c



[b]Ηλεκτρικό σύστημα[/b]


Ελέγχουμε τη
μοτοσικλέτα μας για γυμνά καλώδια ή χτυπήματα ή φισέτες που είναι
μισοβγαλμένες. Πολλές φορές ακόμη και ανόητα χτυπήματα μικρής σημασίας
έχουν προκαλέσει ζημιές στο ηλεκτρικό σύστημα κάτι που εμφανίζεται
συνήθως ως πρόβλημα τη λάθος στιγμή. Προσέξτε ότι εάν έχετε χτυπήσει
γερά το αριστερό καπάκι του κινητήρα (όπου βρίσκεται η γεννήτρια) τότε
ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Εννοείται ότι αντικαθιστούμε
κάθε καμένη λυχνία.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main8




[b]Φώτα[/b]


Εννοείται ότι
αντικαθιστούμε κάθε καμένη λυχνία πριν από οτιδήποτε άλλο. Εκτός από
αυτό κάνουμε έναν έλεγχο για το ότι όλες οι λειτουργείς των φώτων
γίνονται κανονικά. Ειδικά ότι λειτουργούν
stop
και φλας. Με μια φορτωμένη και δυσκίνητη μοτοσικλέτα δεν έχουμε την
ευκαιρία για γρήγορους ελιγμούς, οπότε πρέπει να ενημερώνουμε τους
υπόλοιπους χρήστες του δρόμου για τις προθέσεις μας.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main9




[b]Αναρτήσεις[/b]

Συνήθως ένας οπτικός
έλεγχος αρκεί. Αυτό βέβαια όταν η μοτοσικλέτα σας είναι σε καλή
κατάσταση και οι αναρτήσεις λειτουργούν σωστά (σε αντίθετη περίπτωση
πρέπει να επισκεφτείτε το συνεργείο σας). Αυτό που αναζητούμε είναι
ενδείξεις διαρροής λαδιού από τις αναρτήσεις. Επίσης κάνουμε έναν έλεγχο
ότι οι πλάκες του τιμονιού (άνω και κάτω) είναι σφιγμένες. Πριν
ξεκινήσετε ενημερωθείτε από το
User's Manual
για το τι ακριβώς ρυθμίζει κάθε ρυθμιστής της ανάρτησης της
μοτοσικλέτας σας. Είναι σίγουρο ότι εάν φορτώσετε πολύ τη μοτοσικλέτα
σας θα πρέπει να αυξήσετε τις προφορτίσεις (τέτοια ρύθμιση έχουν σχεδόν
όλες οι μοτοσικλέτες), ώστε να μπορέσετε με το φορτίο να έχετε αξιοπρεπή
και ασφαλή οδική συμπεριφορά.


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main91



[b]Λιπαντικό [/b]


Μια αλλαγή λιπαντικού πριν ξεκινήσετε δεν βλάπτει. Το αντίθετο μάλιστα. Εάν έχετε να αλλάξετε λάδια πάνω από 5.000km
τότε είναι απαραίτητο, καθώς ειδικά στην Ελλάδα, οι θερμοκρασίες που θα
συναντήσετε είναι υψηλές και θα ταλαιπωρήσουν το λιπαντικό. Με φρέσκο
λιπαντικό είστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα
στον κινητήρα ή στη μετάδοση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν ξεχνάμε
να ελέγχουμε τη στάθμη των λαδιών του κινητήρα σε τακτικά χρονικά
διαστήματα (κάθε 1.000
km τουλάχιστον).


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main92



[b]Ψυκτικό υγρό[/b]


Ελέγξτε το δοχείο
διαστολής του ψυκτικού σας (αυτό το λευκό δοχείο) ώστε η στάθμη του
ψυκτικού να είναι μέσα στα όρια. Ο έλεγχος γίνεται με τη μοτοσικλέτα
κρύα. Καλό είναι να ανοίξετε και την τάπα του ψυγείου και να βεβαιώσετε
ότι είναι πλήρως γεμάτο. Φυσικά, εάν χρειαστεί συμπληρώστε ψυκτικό υγρό.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main93




[b]Εργαλεία μοτοσικλέτας[/b]

Δεν ξεχνώ να ελέγξω
ότι το μικρό σετ εργαλείων της μοτοσικλέτας μου πρέπει να έχει όλα του
τα εργαλεία σε καλή κατάσταση. Ιδανικά (θα σας το αναλύσουμε σε επόμενο
άρθρο) φτιάχνουμε ένα δικό μας σετ εργαλείων. Τουλάχιστον όμως αυτό που
συνοδεύει τη μοτοσικλέτα μας πρέπει να είναι πλήρες.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Main94


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Ταξίδι με μοτοσικλέτα Μέρος ΙΙΙ – Τι να μην ξεχάσω    Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 01:54

Ταξίδι με μοτοσικλέτα Μέρος ΙΙΙ – Τι να μην ξεχάσω


Υπάρχουν πολλοί κανόνες για τη ζωή μας, μοτοσικλετιστική ή όχι και ένας από αυτούς είναι ότι για να περάσω καλά στις διακοπές χρειάζεται πρώτα απ' όλα καλή διάθεση. Μαζί όμως χρειάζεται και καλή προετοιμασία. Μετά από χρόνια μοτοσικλετιστικής εμπειρίας και αφού συγκεντρώσαμε πληροφορίες από ελληνικές και διεθνείς πηγές, κάναμε την παρακάτω λίστα από πράγματα που καλό είναι να μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας:
Μοτοσικλέτα

User's Manual
Μιλάμε για το εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσικλέτας σας. Όσο έμπειροι και να είστε υπάρχουν πληροφορίες μέσα σε αυτό που θα σας φανούν χρήσιμες, ακριβώς της στιγμή που θα χρειαστεί να λύσετε ένα πρόβλημα. Άλλωστε έχει μικρό όγκο και συνήθως χωράει κάτω από τη σέλα.

Εργαλεία
Το μικρό σετ εργαλείων της μοτοσικλέτας σας είναι το ελάχιστο που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Εάν είστε πιο προνοητικοί θα συμβουλεύαμε να πάρετε μια σειρά κλειδιών Allen, μια σειρά από μικρά καρυδάκια (υπάρχουν πολύ μικρές κασετίνες στην αγορά), μια σειρά γερμανικά κλειδιά ή γερμανοπολύγωνα, μια μικρή «σκύλα». Δεν υπονοούμε ότι πρέπει να μπορείτε να λύσετε ολόκληρη τη μοτοσικλέτα, όμως καλό θα ήταν να είστε σε θέση να προσεγγίσετε τα βασικά μηχανικά της μέρη.

Ασφάλειες
Εντοπίστε την ασφαλειοθήκη (συμβουλευτείτε το User's Manual για το σκοπό αυτό) και δείτε τι ασφάλειες έχει η μοτοσικλέτα σας. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν έχετε ένα δεύτερο σετ με ασφάλειες. Το κόστος τους άλλωστε είναι μικρό.

Σπρέι Αλυσίδας
Οι περισσότεροι έχουμε μοτοσικλέτες με αλυσίδα. Η αλυσίδα μας χρειάζεται λίπανση κάθε 1.000-1.500km ενώ εάν κινείστε σε τερέν που έχει πολλή σκόνη ή και χώμα η λίπανση πρέπει να είναι συχνότερη. Υπάρχουν στην αγορά ειδικές συσκευασίες σπρέι αλυσίδας με μικρό όγκο (για παράδειγμα δες το Motorex Chainlube 622 Strong ), που είναι ιδανικά για ταξίδι και χωρούν κάτω από τη σέλα.

Πιεσόμετρο ελαστικών
Η πίεση στα ελαστικά της μοτοσικλέτας σου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ασφάλειας. Τη σωστή πίεση την λέει το User's Manual και όχι οποιοσδήποτε άλλος! Πρόσεξε ότι εάν έχεις φορτωμένη τη μοτοσικλέτα πιθανώς στο User's Manual αναφέρεται διαφορετική πίεση. Το να έχεις μαζί σου το δικό σου «σωστό» όργανο μέτρησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς στα πρατήρια βενζίνης τα όργανα μέτρησης είναι ταλαιπωρημένα ή και κατεστραμμένα.

Σετ επισκευής ελαστικών
Ένα σετ επισκευής ελαστικών κρίνεται απαραίτητο εάν θέλετε να κάνετε μεγάλο ταξίδι. Η χρήση του είναι σχετικά απλή και μπορεί να σας σώσει. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα σπρέι αφρού (Fast) που θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο κοντινότερο κατάστημα ελαστικών, ώστε να κάνετε σωστά την επισκευή.

Κλειδαριά
Μια κλειδαριά για τη μοτοσικλέτα σας ενδέχεται να σας βγάλει από σοβαρά προβλήματα. Είτε για να την ασφαλίσετε σε περίπτωση που δεν βρίσκετε parking (πάντα δένοντάς την σε σταθερό σημείο), είτε ασφαλίζοντας την σε περίπτωση που μείνει σε μέρος που δεν υπάρχει φύλαξη.

Εξτρα κλειδί
Το τοποθετείτε σε σημείο που δεν είναι κλειδωμένο και το οποίο μπορείτε να το... θυμηθείτε. Ένα δεύτερο κλειδί (σωστότερα σετ κλειδιών) είναι πάντα απαραίτητο.
Πληροφορίες

Εισιτήρια

Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι: Μην ξεχάσετε τα εισιτήρια των διακοπών σας σπίτι!

Τηλέφωνα ξενοδοχείου ή άλλης κράτησης

Δεν ξεχνάμε ποτέ να έχουμε στο πορτοφόλι μας ένα χαρτί στο οποίο έχουμε γράψει:
-Τηλέφωνα ξενοδοχείων
-Κωδικούς κρατήσεων

Χρήσιμα τηλέφωνα για την περιοχή που πηγαίνετε
-Λιμεναρχείο
-Κέντρο Υγείας
-Ταξιδιωτικός πράκτορας

Χάρτης

Επιλέγω έναν χάρτη με επαρκή ανάλυση και ποιότητα, ώστε να μπορέσω να εξερευνήσω την περιοχή που ενδιαφέρει. Δύο μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν χάρτες υψηλής ακρίβειας στην Ελλάδα, η Road Edditions και η Ανάβαση . Εναλλακτική λύση αποτελεί το GPS που όμως θα πρέπει πρώτα να έχω φροντίσει να του φορτώσω τον αντίστοιχης ανάλυσης χάρτη της περιοχής (στο βιβλιοπωλείο της Ανάβασης www.anavasi.gr, Στοά Αρσακείου 6Α, 10564 Αθήνα τηλ.: 210.3218104 , μπορούν να σας κατευθύνουν σχετικά).

Τηλέφωνα Οδικής βοήθειας
Interamerican Οδική Προστασία: 1168
Mondial Assistance: 210 3299999
Express Service: 1154
Hellas Service: 1057
Οδική Βοήθεια Δικύκλων (Αττική): 210 4971887
Αναβάτης

Μπουκαλάκι νερό

Ας το έχουμε μαζί μας για παν ενδεχόμενο, έστω κι αν ζεσταθεί από τον ήλιο. Καλύτερα ζεστό παρά καθόλου...

Ξηρά τροφή snack

Προτιμείστε κάτι αλμυρό (π.χ. πατατάκια). Εάν ιδρώσετε πολύ και κουραστείτε, ο οργανισμός χρειάζεται κάτι αλμυρό για να λειτουργήσει μέχρι τη στιγμή που θα ανεφοδιαστείτε κανονικά.

Χαρτί τουαλέτας

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιου είδους περιγραφή για τους λόγους που χρειάζεται.

Υγρά μαντηλάκια/απολυμαντικό χεριών

Σκεφτείτε τη στιγμή που κάποιο έντομο επιτεθεί στο μάτι σας και αποφασίσει να μείνει εκεί. Πριν βάλετε το βρώμικο χέρι σας στο μάτι, καλό είναι να το καθαρίσετε πριν. Και φυσικά για δεκάδες άλλους λόγους.

Φορτιστή κινητού

Εάν δεν θέλετε κινητό στις διακοπές αφήστε τον πίσω. Εάν όμως πάρετε το κινητό θα σας χρειαστεί και ο φορτιστής.

Φακός

Για αμέτρητες εφαρμογές (θέλω να πάω στην τουαλέτα στο camping, μέχρι καίγονται τα φώτα της μοτοσικλέτας και πρέπει να συνεχίσω). Προτιμήστε τους φακούς κεφαλής που είναι πολύ πιο πρακτικοί και αφήνουν τα χέρια ελεύθερα.

Φωτογραφική μηχανή

Για να αποθανατίσετε τις στιγμές των διακοπών σας.

Αντικουνουπικό/Υγρό για τσιμπήματα

Για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια θα χρειαστείτε υγρό που τα απωθεί (υπάρχουν πολλά προϊόντα σε φαρμακεία ή supermarkets). Για την περίπτωση που σας τσιμπήσει κάποιο έντομο θα χρειαστείτε ειδική αλοιφή που θα πάρετε από φαρμακείο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πώς στρίβει η μοτοσικλέτα? – Μέρος Ι, η Φυσική   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 02:04

Η
μοτοσικλέτα είναι ένα φυσικό σώμα που υπόκειται στους νόμους της... φυσικής.
Αυτός είναι ο λόγος που αν και η δυναμική της κίνησης της είναι αρκετά
περίπλοκη, αρκούν κάποιες απλές σχετικά παραδοχές ώστε να κατανοήσουμε πως και
γιατί στρίβει και τους τρόπους με τους οποίους θα «εκμεταλλευτούμε» με τον
καλύτερο τρόπο την φυσική για να στρίβουμε τη μοτοσικλέτα μας όπως ακριβώς θα
θέλαμε, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.


Κυκλική
κίνηση


Με μερικά
απλά λόγια θα μιλήσουμε για την κυκλική κίνηση ενός φυσικού σώματος. Εάν θεωρήσουμε μία μεταλλική σφαίρα η οποία
είναι δεμένη με ένα λεπτό νήμα και την περιστρέψουμε, αυτή θα κάνει κυκλική
κίνηση (Σχήμα Ι). Αυτή είναι η βασική διάταξη που και στο σχολείο μελετούσαμε
την κυκλική κίνηση.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 002irs




Το σώμα
μάζας
m
που κινείται με ταχύτητα
u, εκτελεί κυκλική κίνηση λόγω του ότι υπάρχει μία
δύναμη που έχει φορέα της την ευθεία που ενώνει το κέντρο μάζας του σώματος με
το κέντρο της κυκλικής τροχιάς. Φορά της δύναμης είναι από το σώμα προς το
κέντρο της τροχιάς. Με άλλα λόγια είναι μία δύναμη που εφαρμόζεται από το νήμα,
πάνω στη σφαίρα.


Πρόσεξε κάτι
απλό: εάν το νήμα κοπεί -πάψει δηλαδή να εφαρμόζεται η δύναμη
f από το νήμα στη σφαίρα- τότε το
σώμα θα πάψει να περιστρέφεται και θα κινηθεί ευθύγραμμα σε τροχιά η οποία
είναι εφαπτόμενη της κυκλικής τροχιάς.


Η
μοτοσικλέτα


Η
μοτοσικλέτα μας βέβαια δεν είναι δεμένη με κάποιο νήμα (όπως θα δούμε στη
συνέχεια τα ελαστικά τελικά παίζουν τον ρόλο του... νήματος), όμως όταν στρίβουμε
εκτελεί κυκλική τροχιά. Επιπλέον είναι ένα σώμα με συγκεκριμένη μάζα, οπότε
μπορούμε -εξαπλουστεύοντας αρκετά- να κάνουμε την εφαρμογή της παραπάνω θεωρίας
στην πράξη. Να σημειώσουμε ότι για λόγους απλούστευσης θα θεωρήσουμε ότι κάθε
φορά που η μοτοσικλέτα στρίβει εκτελεί τροχιά σταθερής ακτίνας, δεδομένο που
δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.


Για να
στρίψει λοιπόν η μοτοσικλέτα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια δύναμη η οποία θα
έλκει προς το κέντρο της τροχιάς τη μάζα της. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε
αυτή τη δύναμη που θα αναγκάσει τη μοτοσικλέτα να περιστραφεί.


Η δύναμη
αυτή προέρχεται από το βάρος της μοτοσικλέτας.


Το βάρος



Όταν μια
μοτοσικλέτα βρίσκεται υπό κλίση έχουμε την διάταξη των δυνάμεων που βλέπουμε
στο Σχήμα ΙΙ). Το βάρος (Β), αναλύεται σε δύο συνιστώσες (Β1 και
B2) εκ των οποίων η μία (Β2) έχει
φορά προς το κέντρο της τροχιάς (
k) και παίζει το ρόλο της κεντρομόλου.


Η
συνιστώσα Β1 είναι η δύναμη με την οποία πιέζει η μοτοσικλέτα το δρόμο (δεν
ασκείται στη μοτοσικλέτα) της οποίας αντίδραση είναι η δύναμη
A (που ασκεί ο δρόμος στη
μοτοσικλέτα). Η δύναμη Α αναλύεται σε δύο συνιστώσες (Α1 και Α2) εκ των οποίων
η Α2 είναι η τριβή. Από το σχήμα αποδεικνύεται ότι η Α2=Β2 που είναι, όπως
είπαμε, η κεντρομόλος δύναμη.


Αυτή
ακριβώς η δύναμη ευθύνεται για το ότι η μοτοσικλέτα που βρίσκεται υπό κλίση,
δεν κινείται ευθεία, αλλά κινείται κατά μήκος ενός τόξου, στρίβοντας.


H Α2
είναι η δύναμη της τριβής που παράγεται λόγω της πρόσφυσης του ελαστικού με το
δρόμο. Η μαθηματική σχέση η οποία υπολογίζει τη μέγιστη τιμή της Α2=Β2 είναι:




Β2B

(όπου:
μ=συντελεστής τριβής ελαστικού και οδοστρώματος, Β το βάρος)


Εδώ χρειάζεται
προσοχή διότι τα πράγματα γίνονται περίπλοκα:


Σημείωση
1:
Ο συντελεστής μ στην πράξη αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την κατάσταση του
ελαστικού (θερμοκρασία, φθορά κ.ο.κ.) και την κατάσταση του οδοστρώματος
(σκόνη, υγρασία, χαλίκια κ.ο.κ.).


Σημείωση
2:
Η δύναμη Β2 εξαρτάται από τη γωνία κλίσης της μοτοσικλέτας, φ. Μεγαλύτερη
κλίση, δηλαδή μικρότερη γωνία φ σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη
B2. Μικρότερη κλίση, δηλαδή
μεγαλύτερη γωνία φ σημαίνει μεγαλύτερη δύναμη Β2.



Οσον αφορά
τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κλίση, το βάρος και η
πρόσφυση είναι σημαντικότατοι παράγοντες για την μοτοσικλετιστική μας
ισορροπία. Επιπλέον τα παραπάνω επηρεάζονται από τις διαφορετικές (κατά
περίπτωση) συνθήκες που αφορούν τον κάθε τροχό ξεχωριστά. Η ισορροπία μας κάθε
στιγμή εξαρτάται από το πόσο αδύναμος είναι ο... «πιο αδύναμος κρίκος» της
αλυσίδας των παραπάνω στοιχείων. Για παράδειγμα εάν ένας από τους τροχούς
συναντήσει νερά, τότε αυτός είναι ο τροχός που θα χάσει πρόσφυση και η
ισορροπία

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 001hyh


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πως στρίβει η μοτοσικλέτα? – Μέρος II – Χαμηλή ταχύτητα   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 02:14

Πως στρίβει η μοτοσικλέτα? – Μέρος II – Χαμηλή ταχύτητα



Κρίνουμε
απαραίτητο να εξηγήσουμε το πώς στρίβει η μοτοσικλέτα όταν κινείται με χαμηλές
ταχύτητες, καθώς, πέρα από γενική γνώση, θα πας προσφέρει δεδομένα για την
περίπτωση που στρίβουμε με υψηλές ταχύτητες, κάτι που θα εξηγήσουμε σε επόμενο
άρθρο.


Θα κάνουμε
λοιπόν μια ανάλυση των δυνάμεων που αναπτύσσονται όταν μια μοτοσικλέτα στρίβει
αργά, οπότε και δεν χρειάζεται να πάρει κλίση.


Ας φέρουμε
στο νου μας το εξής παράδειγμα:



Η
μοτοσικλέτα κινείται αργά (5
km/h) και θέλουμε να στρίψουμε (ας πούμε αριστερά). Ενώ
η μοτοσικλέτα είναι κάθετη σε σχέση με το οδόστρωμα, αρκεί να στρίψουμε το τιμόνι
της μοτοσικλέτας προς την κατεύθυνση που θέλουμε να στρίψουμε και η μοτοσικλέτα
στρίβει. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση που, με τα πόδια κάτω, όταν
μανουβράρουμε τη μοτοσικλέτα μας, αρκεί μόνο η περιστροφή του τιμονιού. Είναι
ακριβώς η ίδια περίπτωση με το τρίκυκλο ποδήλατο που είχαμε ως παιδιά και
έστριβε με την περιστροφή του τιμονιού και μόνο.


Ας δούμε
τώρα ποια δύναμη είναι αυτή που κάνει τη μοτοσικλέτα να στρίψει
. Βλέποντας το
Σχήμα ΙI βλέπουμε την κάτοψη του μπροστινού τροχού της μοτοσικλέτας που στρίβει.
Η δύναμη
F
είναι αυτή που κινεί προς τα εμπρός τη μοτοσικλέτα και προέρχεται από τον
κινητήρα, ο οποίος κινεί, φυσικά, το πίσω ελαστικό.

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Sximai



Στρίβοντας
το τιμόνι, η δύναμη του κινητήρα αναλύεται σε δύο συνιστώσες. Η μία έχει
κατεύθυνση τη νέα φορά του μπροστινού τροχού (
F1) και η άλλη έχει φορά κάθετη σε
εκείνη (
F2).
Η
F1
είναι η δύναμη που θα κινήσει τη μοτοσικλέτα προς την κατεύθυνση που στρίβουμε
(η μοτοσικλέτα ακολουθεί τη κατεύθυνση που της δίνει ο μπροστινός τροχός), ενώ
η
F2
είναι μια δύναμη που θέλει να διώξει τη μοτοσικλέτα προς το εξωτερικό της
τροχιάς της. Είναι η δύναμη που προσπαθεί να κάνει το ελαστικό να κινηθεί
κάθετα στην τροχιά του, δηλαδή να χάσει πρόσφυση. Η δύναμη της τριβής του
ελαστικού με το δρόμο (Τ2), είναι εκείνη που είναι αντίθετη με την
F2 και είναι εκείνη που ανθίσταται
στην δύναμη
F2
η οποία, εάν υπερίσχυε, θα έκανε τη μοτοσικλέτα μας να κινηθεί ευθεία.


Προσοχή:
Όπως και στο Μέρος Ι (προηγούμενο άρθρο) η Τ2 εξαρτάται από τον συντελεστή
πρόσφυσης. Εξαρτάται δηλαδή από την ποιότητα του οδοστρώματος, από το εάν
ανάμεσα στο ελαστικό και το οδόστρωμα υπάρχουν ξένα σώματα (σκόνη, νερό κ.λπ.)
και φυσικά από την κατάσταση του ελαστικού.


Σκέψου
τώρα το εξής παράδειγμα:


Τι θα
συμβεί εάν ενώ κινείσαι με τη μοτοσικλέτα γρήγορα στρίψεις το τιμόνι προς
κάποια κατεύθυνση με τη μοτοσικλέτα κατά το δυνατό κάθετη?

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Sximaii



Εάν δεν
μπορείς να βρεις την απάντηση, σκέψου τι θα γίνει εάν δεν κινείσαι γρήγορα,
αλλά κινείσαι αργά και στρίψεις το τιμόνι σε δρόμο που έχει χαλίκι (άμμο, πάγο
κ.ο.κ.).


Η απάντηση
είναι ότι η μοτοσικλέτα θα υποστρέψει, θα «βγάλει μούτρα» όπως λέμε. Στην
περίπτωση αυτή, η δύναμη
F2 δεν μπορεί να βρει αντίδραση από την T2 και η μοτοσικλέτα έχει την τάση
να κινηθεί ευθεία.


Όσο περισσότερη
δύναμη έχει ο κινητήρας (αυξημένη η
F2) ή όσο χειρότερη είναι η ποιότητα
του οδοστρώματος (μειωμένη η
T2), τόσο πιο αργά θα πρέπει να κινηθούμε εάν θέλουμε
να στρίψουμε χρησιμοποιώντας μόνον το τιμόνι.


Όπως
είδαμε, αλλά έχουμε επίσης διαπιστώσει από την πείρα μας, μια μοτοσικλέτα που
κινείται γρήγορα δεν είναι δυνατόν να στρίψει με το τιμόνι. Η κεντρομόλος
δύναμη (η δύναμη που την «τραβά» προς το κέντρο της τροχιάς) θα πρέπει να δημιουργηθεί
με άλλο τρόπο. Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο θα πρέπει να δημιουργηθεί από
την κλίση της μοτοσικλέτας. Ποιος όμως είναι ο τρόπος που θα φέρουμε τη
μοτοσικλέτα μας υπό κλίση? Πως αυτό μπορεί να γίνει με τον λιγότερο κόπο και πιο
αποτελεσματικά? Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντήσουμε σε επόμενο άρθρο μας,
αφού πρώτα μελετήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά φαινόμενα που
εμφανίζονται στη μοτοσικλέτα, το γυροσκοπικό φαινόμενο!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Σταθερότητα – Ταχύτητα – Ισορροπία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 02:24


Σταθερότητα – Ταχύτητα – Ισορροπία


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία PrintButton












Θα
ξεκινήσω αυτή τη σημαντική θεματική ενότητα του
MrBike με μερικές απλές σκέψεις που
προκύπτουν από παρατηρήσεις που όλοι μας έχουμε κάνει...


Φαντάζομαι
ότι οι περισσότεροι από εσάς ξεκινήσατε τη δίκυκλη ζωή σας πάνω σε ένα ποδήλατο
(εάν δεν το κάνατε δεν πειράζει, εάν το κάνατε όμως βοηθά...). Είμαι σίγουρος ότι
θυμάστε τις πρώτες στιγμές που, χωρίς βοηθητικές, κυλήσατε πάνω στους δύο
τροχούς. Η ισορροπία ήταν ιδιαίτερα ασταθής, ενώ πολλοί (και εγώ ανάμεσά σας)
καταλήξαμε στο έδαφος μετά από μερικά μόλις μέτρα.


Συνεχίζοντας
την προσπάθειά μας αυτό που καταφέρναμε σταδιακά είναι να ξεκινάμε με
περισσότερη φόρα την προσπάθειά μας, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να
διανύσουμε τα πρώτα, κρίσιμα, μέτρα.


Εκείνες
τις πρώτες στιγμές βιώναμε, αλλά οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίναμε, βασικές
αρχές της φυσικής, αρχές που εάν τις συνειδητοποιούσαμε όταν οδηγούμε
μοτοσικλέτα, η ζωή μας θα ήταν πιο εύκολη και πιο ασφαλής.




Ταχύτητα=
ασφάλεια= ισορροπία


Το
ποδήλατο είναι μια ελαφριά κατασκευή με μικρή μάζα. Αυτό βέβαια δεν την
διαφοροποιεί σημαντικά από μια μοτοσικλέτα, εκτός ίσως του ότι η κινητήριος
δύναμη στο ποδήλατο μπορεί να προέρχεται από τα πόδια μας (στη μοτοσικλέτα θα
ήταν κάπως δύσκολο). Προσφέρει όμως τη δυνατότητα της εύκολης
αποσυναρμολήγησης... Εάν λοιπόν καταφέρουμε (εύκολο) να βγάλουμε τον μπροστινό
τροχό του ποδηλάτου μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ απλό πείραμα σε δύο φάσεις:


1.Σπρόχνουμε
τον τροχό να κυλήσει, ει δυνατόν σε ευθεία, με μικρή δύναμη, προσδίδοντάς του
μικρή φόρα.


2.Σπρόχνουμε
ξανά τον τροχό με μεγάλη δύναμη, προσδίνοντάς του μεγάλη φόρα.




Τα
αποτελέσματα είναι τα εξής:


1.Στην
περίπτωση αυτή ο τροχός δεν μπορεί να πάει ευθεία κυλά ακανόνιστα και δεν
μπορεί να ισορροπήσει. (ΣΧΗΜΑ Ι)


2.Στην
περίπτωση αυτή ο τροχός κυλά για περισσότερη ώρα καλύπτοντας κάποια απόσταση
ισορροπώντας.
(ΣΧΗΜΑ ΙΙ)
Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 50932770



Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 34192264






Τα
αποτελέσματα του απλού αυτού πειράματος είναι αυτά που διαπιστώσαμε και
μαθαίνοντας να κάνουμε ποδήλατο: Όταν έχουμε αρκετή φόρα, μεγάλη ή τη
μεγαλύτερη, κατά περίπτωση, τότε ισορροπούμε όταν βρισκόμαστε σε ένα όχημα του
οποίου η ισορροπία εξαρτάται από την ισορροπία των τροχών.




Οδηγώντας
τη μοτοσικλέτα μας, έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι προσπαθώντας να την
ισορροπήσουμε με τα πόδια στα μαρσπιέ, είναι πολύ ευκολότερο όταν κινούμαστε
από τα 30
km/h
και πάνω, παρά με 5
km/h (δοκιμάστε το λίγο πριν σταματήσετε στο φανάρι...).
Είναι λοιπόν προφανές ότι οι παρατηρήσεις που κάναμε στο ποδήλατο, οι
παρατηρήσεις που κάναμε στον τροχό, ισχύουν και για τη μοτοσικλέτα (προφανώς
και για κάθε δίκυκλο ή μονόκυκλο -για όσους δοκιμάζουν μονό ποδήλατο).




Στη φυσική
υπάρχει ένα μέγεθος το οποίο ονομάζεται Στροφορμή και το οποίο, κατά μία
έννοια, εκφράζει το μέγεθος της ενέργειας ( ή της αδράνειας) που μπορεί να
αποθηκεύσει ένας τροχός. Το μέγεθος αυτό εξαρτάται ανάλογα από την ταχύτητα του
τροχού και τη μάζα. Μεγαλύτερη στροφορμή (μεγαλύτερη ταχύτητα ή μεγαλύτερη μάζα
ή και τα δύο) σημαίνει τελικά μεγαλύτερη ισορροπία για εμάς του
μοτοσικλετιστές. Σκέψου το: εάν έχεις μια μοτοσικλέτα με μεγάλους τροχούς και
μεγάλα ελαστικά (μεγάλη μάζα) και κινείσαι γρήγορα, μπορεί μεν να μην μπορείς
να σταματήσεις γρήγορα (μεγάλη αδράνεια) όμως κινείσαι με μεγαλύτερη ισορροπία.
Εάν οδηγείς συχνά μοτοσικλέτα και ξαφνικά ανέβεις σε ένα ποδήλατο (μικροί σε
μάζα τροχοί) τότε είναι έντονο το συναίσθημα της ανασφάλειας που προκύπτει από
τη μικρή μάζα των τροχών που δεν μπορούν να αναπτύξουν τα απαραίτητα επίπεδα
στροφορμής που έχεις συνηθίσει οδηγώντας τη μοτοσικλέτα σου.




Εάν θέλεις
να δεις το θέμα πιο βαθιά, σκέψου όλα τα τμήματα της μοτοσικλέτας που
περιστρέφονται. Μέσα στον κινητήρα υπάρχουν δεκάδες εξαρτήματα που
περιστρέφονται, τα οποία μάλιστα έχουν τη δική τους, μεγάλη συνήθως, μάζα.
Αυτός είναι και ο λόγος που εάν οδηγείς με μικρότερη σχέση στο κιβώτιο και τον
κινητήρα σε ψηλότερες στροφές, τότε νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού υπάρχει
καλύτερη ισορροπία.




Τι μας
ενδιαφέρουν όλα αυτά?


Οδηγούμε
σε μια χώρα που συναντάμε κάτω από τους τροχούς μας τα πάντα. Λακκούβες,
ανωμαλίες οδοστρώματος, πλευρικούς άνεμους, ανόητους οδηγούς. Πρέπει να
γνωρίζουμε πότε η μοτοσικλέτα μας είναι πιο σταθερή. Είναι λοιπόν πιο σταθερή,
όσο πιο γρήγορα κινούμαστε. Με 100
km/h θα περάσουμε με μεγαλύτερη
ασφάλεια μια λακκούβα που πιθανώς στα 30
km/h να μας πέταγε κάτω. Εάν φυσά
έντονος πλευρικός άνεμος, κατεβάζουμε μια ή και δύο σχέσεις, ώστε ο κινητήρας
να περιστρέφεται σε υψηλότερες στροφές και η μοτοσικλέτα μας να είναι πιο
σταθερή.




Προφανώς
και δεν σας παρακινώ να κινείστε σαν τρελοί στους δρόμους, όμως καλό είναι να
γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντί να πέσουμε στα φρένα και να
διακινδυνεύσουμε την ισορροπία και τη σωματική μας ακεραιότητα, ένα άνοιγμα του
γκαζιού θα σταθεροποιήσει τη μοτοσικλέτα μας και θα μας βγάλει από τη δύσκολη
θέση.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Αέρας ή Άζωτο στα ελαστικά?   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 17:32

Αέρας ή Άζωτο στα ελαστικά?



Πολλά ακούγονται για τη χρήση του Αζώτου αντί του αέρα στα ελαστικά
της μοτοσικλέτας μας, οπότε είπαμε να βάλουμε μια τάξη στη φιλολογία που
έχει αναπτυχθεί…
Ας αρχίσουμε από το ότι ο αέρας αποτελείται κατά 78% από Άζωτο, σχεδόν 21% από οξυγόνο και το υπόλοιπο είναι υδρατμοί, CO2 και μικρές συγκεντρώσεις από ευγενή αέρια όπως το Αργό ή το Νέον.
Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα του Αζώτου είναι ότι έχει μεγαλύτερα μόρια (κατά περίπου 35%) από εκείνα του Οξυγόνου. Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία NitrogenΣτην
πράξη, αν και αυτό δεν φαίνεται, τα ελαστικά έχουν πόρους (πολύ
μικρούς) μέσα από τους οποίους τα μόρια του αερίου στο εσωτερικό του
φεύγουν. Ο ρυθμός με τον οποίων φεύγουν είναι φυσικά πολύ χαμηλός. Καθώς
όμως τα μόρια του Αζώτου είναι μεγαλύτερα, φεύγουν με σημαντικά
μικρότερο ρυθμό από εκείνα του Οξυγόνου, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό
σταθερότερη την πίεση του ελαστικού στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, και
αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί στους αγώνες, Τα ελαστικά που είναι
γεμάτα με Άζωτο παρουσιάζουν μικρότερες διακυμάνσεις στην πίεσή τους
κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρά τις μεταβολές της θερμοκρασίας τους,
άρα παρουσιάζουν και σταθερότερη απόδοση.
Που είναι το πρόβλημα?


Το πρόβλημα που υπάρχει όταν γεμίζουμε τα ελαστικά μας με αέρα είναι η υγρασία.
Το νερό που υπάρχει στον αέρα με τη μορφή υδρατμών, δημιουργεί
μεταβολές στην πίεση του ελαστικού ανάλογα με τη θερμοκρασία. Σε πολλές
περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί να υγροποιείται μέσα στο ελαστικό οπότε να
έχουμε νερό μέσα στο ελαστικό μας. Αυτό, προφανώς εγκυμονεί κίνδυνο
διάβρωσης της ζάντας μας, είτε είναι αλουμινένια, είτε είναι χαλύβδινη.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Γεμίζοντας αέρα από άγνωστο σημείο καλό
είναι να φυσάμε λίγο αέρα πρώτα στο χέρι μας. Εάν εμφανιστεί υγρασία
αυτό σημαίνει ότι το σύστημα του αέρα έχει μέσα νερό (λόγω κακής
συντήρησης), οπότε στο ελαστικό μας θα βάλουμε μαζί με αέρα και νερό.
Σκεφτείτε ότι στο εξωτερικό κάποιοι προσέχουν ακόμη και το ειδικό υγρό
υλικό που μπαίνει κατά την τοποθέτηση μεταξύ ελαστικού και ζάντας να μην
έχει ως βάση του το νερό…



Το σημαντικό στην πλήρωση του ελαστικού λοιπόν δεν είναι τόσο το εάν
βάζουμε Άζωτο, αλλά να μην βάζουμε νερό. Τα συστήματα όμως που βάζουν
καθαρό Άζωτο στα ελαστικά, περιέχουν μηχανισμούς που αφαιρούν την
υγρασία, οπότε χρησιμοποιώντας τα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βάλουμε νερό στο ελαστικό μας.
Εν κατακλείδι


Χρησιμοποιώντας Άζωτο για να πληρώσετε τα ελαστικά της μοτοσικλέτας
σας θα έχετε σταθερότερη πίεση, θα διατηρείτε τα ελαστικά σας σε
καλύτερη κατάσταση, θα έχετε μέσα τους λιγότερη υγρασία, άρα και
μικρότερη φθορά στις ζάντες, δεν πρόκειται βέβαια να νιώσετε διαφορά
στην αίσθηση στης στροφές ή στο φρενάρισμα, ειδικά εάν μέχρι τώρα
ήσασταν πολύ τυπικοί με την πίεση των ελαστικών σας…
Xρησιμοποιώντας Άζωτο κερδίζω:


Σταθερή πίεση στα ελαστικά για μεγαλύτερα διαστήματα
-Το Άζωτο διαχέεται μέσα από τους πόρους του ελαστικού 35% πιο αργά απʼότι ο αέρας
-Σκεφτείτε ότι ελαστικά με χαμηλή πίεση καταστρέφουν ταχύτερα το
πέλμα και τη γόμα, ενώ εάν το παρακάνετε θα καταστραφεί και ο σκελετός
τους.
-Το 60% των κλαταρισμάτων γίνεται από ελαστικά με χαμηλή πίεση
-Σταθερή πίεση βοηθά στη μακροζωία του πέλματος
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών διότι:
-Το Άζωτο είναι ένα «στεγνό» αέριο που διαχέει τη θερμότητα ταχύτατα
με αποτέλεσμα τα ελαστικά να μην ζεσταίνονται τόσο εύκολα. Αυτό
εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για το πέλμα, τη γόμα και το
σκελετό
-Επειδή το Άζωτο είναι αδρανές, μειώνει το ρυθμό που γερνάει το
ελαστικό, μια διαδικασία που επηρεάζεται σημαντικά από την υγρασία!
Καλύτερη οικονομία καυσίμου
-Κάποιοι έχουν υπολογίσει ότι λόγω της σταθερότερης πίεσης υπάρχει ένα κέρδος στην κατανάλωση της τάξης του 4%
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 17:34


Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία PrintButton











Πριν
προχωρήσουμε σε βάθος σε διάφορα τεχνικά και οδηγικά θέματα, θεωρήσαμε
απαραίτητο να ορίσουμε κάποιες έννοιες αναφορικά με τη γεωμετρία της
μοτοσικλέτας. Κρίναμε κάτι τέτοιο απαραίτητο καθώς διαπιστώσαμε ότι πολλές
έννοιες δεν είναι ξεκάθαρες σε όλους. Είναι πολύ καλύτερο να ορίσουμε τα βασικά
παρά κάποιοι να τα θεωρούν αυτονόητα και κάποιοι να μην βρίσκουν το θάρρος να
ρωτήσουν... Ξεκινάμε λοιπόν:


Κέντρο
βάρους


Ορθότερα
θα έπρεπε να μιλάμε για το «κέντρο μάζας» της μοτοσικλέτας και όχι για το
«κέντρο βάρους». Αυτό διότι το βάρος είναι μια δύναμη ενώ το σημείο για το
οποίο μιλάμε είναι εκείνο το σημείο που
θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο όπως ολόκληρη η μοτοσικλέτα, εάν η μάζα
ήταν συγκεντρωμένη όλη στο σημείο αυτό.


Ισως είναι
λίγο περίπλοκο να το εξηγήσουμε με μη τεχνικούς ή επιστημονικούς όρους, οπότε
θα θεωρήσουμε ότι είναι ένα σημείο που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της μάζας
που καταλαμβάνει η μοτοσικλέτα.


Στο Σχήμα
Ι έχουμε τοποθετήσει ενδεικτικά το Κέντρο Βάρους της μοτοσικλέτας ώστε να
έχουμε μια ιδέα για το που περίπου βρίσκεται (προφανώς το σημείο αυτό δεν είναι
«σηματοδοτημένο» στις μοτοσικλέτες, είναι ένα σημείο το οποίο χρησιμοποιούμε
για να εξηγήσουμε πράγματα που συμβαίνουν.


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 1
















Μεταξόνιο

Ο πιο
απλός ορισμός: πρόκειται για την απόσταση των κέντρων των τροχών.


Μικρότερο
μεταξόνιο σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία (σκέψου τα
scooter ή όποια άλλη μικρών διαστάσεων
μοτοσικλέτα). Μεγάλο μεταξόνιο σημαίνει σταθερότητα στις ευθείες αλλά μικρή
ευελιξία.


Οι supersport μοτοσικλέτες έχουν μεταξόνιο κοντά
στα 1.400
mm. Στην περίπτωση αυτή μικρές διαφορές της τάξης ακόμη και του 1mm παίζουν σημαντικό ρόλο. Στην
κορυφαία κατηγορία το
Yamaha R1 είχε για πολλά χρόνια το
μικρότερο μεταξόνιο στα 1.395
mm, ενώ οι άλλοι κατασκευαστές επέλεγαν μεταξόνια πάνω
από 1.405
mm. Στις supersport μοτοσικλέτες των 600cc οι τιμές είναι λίγο μικρότερες
καθώς οι μοτοσικλέτες αυτές έχουν μικρότερη μάζα και χαμηλότερης τελικής
ταχύτητας επιδόσεις.


Να
σημειώσουμε ότι οι μοτοσικλέτες που κινούνται στο χώμα, έχουν μεταξόνια πάνω
από τα 1.450
mm αφού παρά τη μικρή τους μάζα χρειάζονται σταθερότητα όταν έχουν να
αντιμετωπίσουν ανωμαλίες στο έδαφος, οπότε η σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο.
Εκεί βέβαια υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με τη
σταθερότητα όπως οι μεγάλης διαμέτρου τροχοί.


Στο Σχήμα
ΙΙ βλέπουμε το μεταξόνιο σημειωμένο με το σύμβολο «Μ».


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 2




















Κατανομή
βάρους


Κατανομή
βάρους είναι η ποσοστιαία επιβάρυνση σε βάρος που δέχεται κάθε τροχός, σε σχέση
με το συνολικό βάρος της μοτοσικλέτας. Εάν ζυγίσουμε μια μοτοσικλέτα, θα
διαπιστώσουμε ότι ο μπροστινός και ο πίσω τροχός δεν δέχονται το ίδιο βάρος.
Αυτό μάλιστα διαφέρει και από μοτοσικλέτα σε μοτοσικλέτα. Η κατανομή του βάρους
έχει άμεση συμμετοχή στην οδική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας.


Σκέψου ότι
ένα
scooter έχει τον κινητήρα και τη μετάδοση (τμήματα με μεγάλη μάζα) πολύ κοντά
στον πίσω τροχό, ενώ κοντά στον μπροστινό δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Είναι
λογικό ένα
scooter να έχει κατανομή βάρους προς το πίσω μέρος.

Μια supersport μοτοσικλέτα έχει σαφώς μεγαλύτερη
μάζα προς τα μπροστά, αυτός είναι και ο λόγος που η κατανομή του βάρους είναι
προς το μπροστινό μέρος.


Οι
μοτοσικλέτες των υπόλοιπων κατηγοριών, βρίσκονται σε ενδιάμεσες καταστάσεις.
Κάθε μοντέλο μοτοσικλέτας έχει διαφορετική κατανομή βάρους, αυτήν που επέλεξαν
οι σχεδιαστές του, ώστε να πετύχουν την επιθυμητή οδική συμπεριφορά.


Θα πρέπει
επίσης να σκεφτείς το εξής: η μάζα του αναβάτη (ας υποθέσουμε ότι είναι 80
kg) είναι σημαντικό ποσοστό σε σχέση
με τη μάζα της μοτοσικλέτας (ας πούμε ότι αυτή είναι 220
kg, οπότε η μάζα του αναβάτη είναι το
36% της μάζας της μοτοσικλέτας). Είναι λοιπόν λογικό το βάρος του αναβάτη να
επηρεάζει σημαντικά την κατανομή βάρους. Εάν δεις από το πλάι μια μοτοσικλέτα
(οποιασδήποτε κατηγορίας) θα διαπιστώσεις ότι ο αναβάτης κάθεται στο πίσω μέρος
της μοτοσικλέτας. Είναι λοιπόν οφθαλμοφανές (διαπιστώνεται και με τη ζυγαριά)
ότι όλες οι μοτοσικλέτες με τον αναβάτη επάνω τους έχουν πισώβαρη κατανομή
(δηλαδή πάνω από το 50% της μάζας φορτίζει τον πίσω τροχό). Αυτό που αλλάζει
είναι το ποσοστό που καταλήγει σε κάθε τροχό.


Η
ποσοστιαία κατανομή του βάρους μας δίνει και την ακριβή θέση του κέντρου βάρους
κατά τον διαμήκη άξονα.


Στο Σχήμα
ΙΙ βλέπουμε την κατανομή των βαρών αλλά και ότι η θέση του κέντρου βάρους κατά
τον διαμήκη άξονα είναι αντιστρόφως ανάλογη της κατανομής Μ2=48,4%*Μ.




Γωνία Caster

Δεν
γνωρίζω τον κύριο
Caster... όμως θα πρέπει να ήταν πολύ σημαντικός τύπος, ώστε να
δώσει το όνομά του σε ένα τόσο σημαντικό στοιχείο για την συμπεριφορά της
μοτοσικλέτας.


Εάν λοιπόν
τραβήξουμε μια ευθεία κατά μήκος του πιρουνιού της μοτοσικλέτας. Και μια άλλη
κάθετη στο έδαφος η οποία περνά από το κέντρο του μπροστινού τροχού, οι δύο
αυτές ευθείες τέμνονται και σχηματίζουν γωνία. Η γωνία αυτή ονομάζεται γωνία
Caster.

Οσο
μικρότερη είναι η γωνία
Caster (σκέψου ένα ποδήλατο mountain bike) τόσο πιο γρήγορη είναι η
γεωμετρία της μοτοσικλέτας, τόσο πιο ευέλικτη αλλά και πιο ασταθής στις υψηλές
ταχύτητες. Η γωνία
Caster των supersport μοτοσικλετών έχει τιμές μεταξύ 23°-25
°, ενώ στις μοτοσικλέτες των υπόλοιπων κατηγοριών η γωνία
Caster παίρνει κατά κανόνα μεγαλύτερες
τιμές. Είναι προφανές ότι μια μοτοσικλέτα
chopper έχει τεράστια γωνία Caster είναι σταθερότατη στις ευθείες,
αλλά και καθόλου ευέλικτη...


Στο Σχήμα
ΙΙΙ βλέπουμε την γωνία
Caster «φ».

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 3





































Ιχνος (trail)

Το ίχνος
είναι η απόσταση μεταξύ της καθέτου στον άξονα του μπροστινού τροχού και του
σημείου που η ευθεία των καλαμιών του πιρουνιού τέμνει το έδαφος.


Το ίχνος
είναι ένα από τα σημαντικά μεγέθη στη γεωμετρία του μπροστινού συστήματος.
Προφανώς είναι συνυφασμένο με τη γωνία
Caster και με το offset που θα περιγράψουμε παρακάτω.
Μικρό ίχνος σημαίνει και γρήγορη γεωμετρία κατά κανόνα. Επειδή όμως το ίχνος
εξαρτάται από δύο παράγοντες, οι σχεδιαστές μπορούν να διαφοροποιήσουν χωριστά
τα μεγέθη αυτά διαμορφώνοντας διαφορετική γεωμετρία.


Μεγάλο trail πάντως μαρτυρά μοτοσικλέτα με
ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες ενώ μικρό μαρτυρά μοτοσικλέτα ευέλικτη στις
μικρές ταχύτητες αλλά νευρική στις υψηλές.


Στο Σχήμα IV βλέπουμε το ίχνος «t».

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 4

































Offset

Το offset είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος
που σχετίζεται με την ευστάθεια της μοτοσικλέτας μας. ΤΟ
offset είναι ένα μέγεθος που εκφράζει την
απόσταση του διαμήκη άξονα του ψαλιδιού από τον άξονα του τροχού (
offset από το πιρούνι) και από τον άξονα
περιστροφής του τιμονιού (
offset από τις πλάκες).



Offset από το πιρούνι

Το offset από το πιρούνι είναι η απόσταση
των καλαμιών από τον άξονα του τροχού. Στις μοτοσικλέτες δρόμου το
offset από το πιρούνι έχει μηδενική τιμή.
Αντίθετα σε πολλές χωμάτινες μοτοσικλέτες έχει θετική τιμή. Το
offset θα μπορούσε να πάρει και αρνητικές
τιμές (σκέψου τις ρόδες στις καρέκλες γραφείου). Στην περίπτωση αυτή δεν
υπάρχει έλεγχος και η... «ευελιξία» βρίσκεται στο μέγιστο βαθμό.


Στο Σχήμα V βλέπουμε το Offset από το πιρούνι «f1».

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 5

































Offset από τις πλάκες

To offset από τις πλάκες είναι η απόσταση
μεταξύ του άξονα περιστροφής του τιμονιού και των καλαμιών. Μεγάλη τιμή
σημαίνει μεγάλη ευστάθεια και μικρή ευελιξία και το αντίθετο.


Στο Σχήμα VΙ βλέπουμε το Offset από τις πλάκες «f2».

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 6



















Ο
συνδυασμός των παραπάνω


Κάθε
μοτοσικλέτα διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι
σχεδιαστές των σύγχρονων μοντέλων έχουν τεράστιο πονοκέφαλο μέχρις ότου
προσδώσουν τα επιθυμητά γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε μια μοτοσικλέτα. Μικρές
αλλαγές μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις, τόσο στην οδική συμπεριφορά της
μοτοσικλέτας όσο και στην αίσθηση που δίνει στον αναβάτη. Σκέψου ότι επιπλέον
στο παιχνίδι παίρνουν μέρος: οι αναρτήσεις, οι τροχοί, τα ελαστικά, η θέση
οδήγησης, η θέση του τιμονιού, τα φρένα, το βάρος κ.ο.κ.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
foteinos
vstromhellasforum Enthusiast
vstromhellasforum Enthusiast
foteinos

Ηλικία : 58
Τόπος : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 15/05/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΚυρ Ιαν 23 2011, 23:09

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 462702 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 462702 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 462702 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 462702 ΣΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. ποτε δινω εξετασεις;δεν προλαβαινω να τα μαθω ολα.χωρις πλακα τωρα απλα

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 328460
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
sakisBT
Member
Member
sakisBT

Ηλικία : 50
Τόπος : ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 23/10/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Track Day    Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΣαβ Ιαν 29 2011, 14:51

Όσον αφορά
τη μοτοσικλέτα σου, τα είπαμε στο προηγούμενο άρθρο (Οδηγός Επιβίωσης Μέρος Ι).
Εδώ θα αναλύσουμε τα στοιχεία του εξοπλισμού που πρέπει να έχεις μαζί σου πριν
μπεις στην πίστα, ώστε να είσαι ασφαλής και να απολαύσεις την οδήγηση χωρίς
άγχος. Μην θεωρήσεις ότι επειδή κάποιος (πιθανώς φίλος) δεν λαμβάνει υπόψη του
κάποια από τα παρακάτω στοιχεία, αυτά δεν είναι σημαντικά. Αντίθετα, τα
παρακάτω αξεσουάρ εξοπλισμού πρέπει πάντα να τα έχεις μαζί σου. Παράλληλα,
εξηγούμε τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή, επιλέγοντας τον
εξοπλισμό σου.


Επιγραμματικά
τα στοιχεία στα οποία θα αναφερθούμε είναι:


-Κράνος

-Φόρμα

-Μπότες

-Γάντια

-Προστατευτικό
πλάτης


-Εσωτερική
επένδυση


Επαναλαμβάνουμε
ότι τα παραπάνω εξασφαλίζουν τη σωματική σου ακεραιότητα, δεν πρέπει να
παραμελήσεις κάτι από αυτά και δεν πρέπει να κάνεις οικονομία στην ποιότητα. Όσοι
έκαναν κάτι τέτοιο το κατάλαβαν με το χειρότερο τρόπο.


Κράνος

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Helmet

Δεν θα
μιλήσουμε εδώ για την σημασία του κράνους. Άλλωστε είναι στοιχείο εξοπλισμού
που χωρίς αυτό δεν μπορεί κανείς να μπει στην πίστα (δεν επιτρέπεται...). Ποια
πράγματα έχουν όμως σημασία στο κράνος για την πίστα?


Όπως σε
κάθε περίπτωση, το κράνος μας πρέπει να έχει καλή εφαρμογή. Ποτέ δεν
δοκιμάζουμε ένα καινούριο κράνος κατευθείαν στην πίστα. Εάν τελικά δεν μας
εφαρμόζει καλά, θα χαλάσουμε την ημέρα μας.


Ένα κράνος
για την πίστα πρέπει απαραίτητα να έχει καλό εξαερισμό. Ο αερισμός στο στόμα,
θεωρείται δεδομένος, όμως το κράνος μας πρέπει να φροντίζει για τον αερισμό του
κεφαλιού επίσης. Στην πίστα δεν μας ενδιαφέρει η ηχομόνωση. Ο λόγος είναι ότι
φοράμε ούτως ή άλλως ωτοασπίδες. Πρέπει όμως να προσέξουμε να έρχεται φρέσκος
αέρας στο στόμα και τη μύτη μας, για να έχουμε οξυγόνο, που είναι απαραίτητο
ώστε να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός μας, που στην πίστα δουλεύει υπερωρίες.


Επίσης
σημαντικό στοιχείο είναι η επένδυση να αφαιρείται. Η ένταση της οδήγησης, μας
κάνει να ιδρώνουμε, οπότε μετά από λίγες επισκέψεις στην πίστα είναι λογικό το
κράνος να απαιτεί καθαρισμό.


Τα πιο
καινούρια κράνη δίνουν τη δυνατότητα αφαίρεσης των μαξιλαριών του εσωτερικού με
ειδικό γρήγορο τρόπο σε περίπτωση πτώσης και τραυματισμού, ώστε οι νοσοκόμοι να
μπορέσουν να αφαιρέσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο το κράνος.


Το
επιρίνιο, το υποσιάγωνο και τα διάφορα άλλα αξεσουάρ ενός κράνους δεν μας
αφορούν μέσα στην πίστα. Αντιθέτως μια φυμέ ζελατίνα είναι σχεδόν πάντα
απαραίτητη αφού ξεκουράζει τα μάτια μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Μέσα στην
πίστα καλό είναι να μην φοράμε γυαλιά για λόγους ασφάλειας. Εάν είναι
απαραίτητο προτιμάμε γυαλιά με πλαστικούς φακούς.


Φόρμα

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Suit_front

Η φόρμα
είναι το κατεξοχήν απαραίτητο στοιχείο εξοπλισμού για την πίστα. Εννοείται ότι
είναι πάντα δερμάτινη, ενώ εάν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ασφαλείς πρέπει να
είναι και ολόσωμη. Οι διαιρούμενες φόρμες είναι για τουρισμό. Σε πιθανή πτώση
το φερμουάρ που ενώνει το παντελόνι και το μπουφάν της διαιρούμενης, μπορεί να
μας τραυματίσει, αλλά μπορεί και να ανοίξει, με πολύ άσχημα αποτελέσματα.


Εάν μας
αρέσει η γρήγορη οδήγηση και η πίστα, καλό είναι να προσπαθήσουμε να πάρουμε
μια φόρμα για αγωνιστική χρήση. Οι φόρμες αυτές έχουν σχεδιαστεί για την χρήση
στην πίστα. Είναι πιο εργονομικές και θα μας κρατήσουν ξεκούραστους. Και εδώ
είναι σημαντικό το μέγεθος. Η φόρμα δεν πρέπει να είναι οριακά εφαρμοστή. Σε
τέτοια περίπτωση δεν θα μας αφήνει να συγκεντρωθούμε στην οδήγηση, ενώ δεν θα
μας επιτρέπει να αναπνέουμε σωστά. Ειδικά εάν τοποθετήσουμε και τα
προστατευτικά της πλάτης. Καλό είναι να τη δοκιμάσουμε με πλήρη εξοπλισμό.


Σημείωση:
Τη φόρμα τη δοκιμάζουμε στη στάση που οδηγούμε. Καμία φόρμα δεν είναι άνετη για
να περπατάμε και να βολτάρουμε...


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Suit_back

Σημαντικό
είναι να προσέξουμε η φόρμα μας να έχει ελαστικά σημεία στο εσωτερικό των
κλειδώσεων (κυρίως αγκώνες και γόνατα). Τα σημεία αυτά επειδή συνεχώς
βρίσκονται σε κίνηση και ένταση δεν γίνεται να έχουν δέρμα. Αυτό είναι και ένα
από τα βασικά σημεία που διαφέρουν οι αγωνιστικές από τις τουριστικές φόρμες. Το
ύφασμα αυτό επιτρέπει επίσης τον αερισμό του σώματος που μέσα στην πίστα
βρίσκεται σε ένταση και ιδρώνει.


Η φόρμα
μας πρέπει να έχει προστατευτικά στους ώμους, στα γόνατα και τις κνήμες και
στους αγκώνες και τους πήχεις των χεριών. Ειδικά για τους πήχεις πρέπει να
τονίσουμε ότι η φόρμα πρέπει να σας είναι άνετη, καθώς το σημείο αυτό
συγκεντρώνει πολύ αίμα και πρήζεται όταν οδηγούμε. Εάν η φόρμα μας πιέζει, τότε
τα χέρια πονούν και γρήγορα κουραζόμαστε.


Η καμπούρα
στη φόρμα δεν είναι απαραίτητη. Προσφέρει αυξημένη προστασία στον αυχένα και
είναι ένα μέσο εξαερισμού, μπορούμε όμως να ζήσουμε και χωρίς αυτή.


Καλό είναι
να προσέξουμε η φόρμα μας να προσφέρει δυνατότητα αφαίρεσης της εσωτερικής της
επένδυσης, ώστε να καθαρίζεται.


Μπότες

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Boots

Τα πόδια
είναι από τα σημεία του σώματός μας που σε μία πτώση είναι εκτεθειμένα
ιδιαίτερα. Ένα καλό ζευγάρι μπότες είναι μια σωστή επένδυση για την ασφάλειά
μας. Τα σημεία που καλείται να προστατεύσει μια μπότα είναι κυρίως ο
αστράγαλος, το μετατάρσιο, τα δάκτυλα, η φτέρνα και η κνήμη. Σε όλα αυτά τα σημεία μια μπότα πρέπει να έχει
προστατευτικά.


Κάποια
μοντέλα διαθέτουν εσωτερική μπότα που έχει τα βασικά προστατευτικά και την
εξωτερική μπότα που καλύπτει το μηχανισμό. Τα φερμουάρ πρέπει να ασφαλίζουν και
το δέσιμο στο πόδι να είναι πλήρες, χωρίς όμως να εμποδίζει την κινητικότητα. Καλό
είναι η μπότες μας να έχουν γλύστρες τις οποίες πρέπει να αλλάζουμε όταν
φθαρούν, αλλιώς θα καταστρέψουμε την μπότα.


Να πούμε
ότι οι γλύστρες στην μπότα (όπως και στη φόρμα) δεν είναι μέσο επίδειξης (κοίτα
εγώ ξύνω...), αλλά μέσο να γνωρίζουμε τα όρια της κλίσης και κατά συνέπεια της
πρόσφυσης που έχουμε στη διάθεσή μας.




Γάντια

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Gloves

Πολλοί
θεωρούν ότι οποιοδήποτε ζευγάρι γάντια κάνει για την πίστα αρκεί να είναι
δερμάτινα. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές! Τα γάντια για την πίστα έχουν μια
σειρά από εξελιγμένα στοιχεία που εξασφαλίζουν την ακεραιότητά μας.
Σημαντικότερο όλων (από πλευράς αίσθησης) είναι ότι στο εσωτερικό τους είναι
κατασκευασμένα από πολύ μαλακό δέρμα, ώστε να έχουμε καλή αίσθηση στην οδήγηση.


Επίσης
σημαντικό είναι ότι διαθέτουν προστατευτικά για τον καρπό μας, που σε μια πτώση
είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος. Να σημειώσουμε ότι το κάταγμα του καρπού είναι
πολύ σοβαρή υπόθεση και πολύ δύσκολα επανέρχεται.


Επιπλέον
στοιχείο του αγωνιστικού γαντιού είναι το διπλό δέσιμο. Ένα λουράκι εκεί που
τελειώνει η παλάμη και ένα μετά τον καρπό ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να
φύγει από το χέρι μας.


Τα πιο
εξελιγμένα γάντια έχουν ειδικές ενισχύσεις για το μικρό δάκτυλο του χεριού (πιο
εκτεθειμένο) ενώ θα δούμε και μοντέλα που έχουν ενωμένα τα δύο τελευταία
δάκτυλα (παράμεσο και μικρό) διότι έχει αποδειχθεί ότι στις πτώσεις τα δάκτυλα
αυτά σπάνε πιο εύκολα.


Φυσικά
βλέπουμε ειδικές ενισχύσεις στην περιοχή του μετακαρπίου, αλλά και στην παλάμη.
Οι ενισχύσεις αυτές έχουν σώσει πολλούς αναβάτες από πολύωρα χειρουργεία.


Προστατευτικό
πλάτης


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Back_protector

Η έλλειψη
πείρας ή η ανοησία θα επιτρέψουν σε έναν αναβάτη να μπει στην πίστα χωρίς
προστατευτικό πλάτης (ο κίνδυνος μόνιμης αναπηρίας από τραυματισμό της
σπονδυλικής μας στήλης είναι μεγάλος). Υπάρχουν πολλές εταιρείες και διατίθενται
προστατευτικά για διαφορετικά βαλάντια. Είναι όμως ανεύθυνο να μπούμε στην
πίστα χωρίς την προστασία της πλάτης.


Τα πιο
εξελιγμένα μοντέλα είναι με τη μορφή γιλέκου και αγκαλιάζουν το σώμα,
διαθέτοντας μάλιστα και προστατευτικά για το στήθος. Σημαντικό όμως είναι το
προστατευτικό που θα διαλέξουμε να εφαρμόζει καλά και να μένει στη θέση του.
Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνουμε τα μοντέλα με ιμάντες για τους ώμους και
φαρδιά ζώνη μέσης. Να τονίσουμε και εδώ, ότι ποτέ δεν σφίγγουμε τον εξοπλισμό,
ώστε να μπορούμε να αναπνέουμε!




Εσωτερική
επένδυση


Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Spyke_dryway_suit

Πρόκειται
για ένα νέο αξεσουάρ που ναι μεν δεν σχετίζεται με την ασφάλειά μας άμεσα, όμως
προσφέρει άνεση και υγιεινή. Πρόκειται για μια εσωτερική φόρμα από λεπτό υλικό
το οποίο φροντίζει να τραβά από το σώμα μας την υγρασία, διατηρώντας μας
άνετους και δροσερούς. Δεν επιτρέπει στο δέρμα της φόρμας να κολλήσει επάνω στο
δέρμα μας εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό αυξημένη άνεση. Είναι ένα από τα
αξεσουάρ που όσοι έχουν δοκιμάσει, δεν το βγάζουν ποτέ από επάνω τους!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
giaso41

giaso41

Ηλικία : 55
Τόπος : ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
Registration date : 15/07/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΔευ Ιαν 31 2011, 18:58

σακη τα λογια ειναι περητα
μας εχης βαλη τα γιαλια
για να δουμε δεν εινε μονο χαβαλες κε οτη μαλακια βαλη ο νουσ μας η συναντησης μας
αλλα καπου καπου πρεπη να σηζηταμε κε την ασφαληα μας

ΕΥΤΗΧΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΚΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑΜΑΣ

OK OK OK OK OK OK OK OK OK OK OK
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
foteinos
vstromhellasforum Enthusiast
vstromhellasforum Enthusiast
foteinos

Ηλικία : 58
Τόπος : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ
Registration date : 15/05/2010

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία   Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία Icon_minitimeΔευ Ιαν 31 2011, 23:15

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122 Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία 478122
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 

Ταξίδι με μηχανή - Προετοιμασία

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή 

 Παρόμοια θέματα

+
Σελίδα 1 από 2Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2  Επόμενο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΥΜ :: Ενότητα μελών φόρουμ Θεσσαλίας , N. Λαρίσης-
Μετάβαση σε: