Την πατέντα την είχα δει σε κάποια φόρουμ. Νομίζω και στο δικό μας κάποιοι την έχουν δοκιμάσει. Με ενοχλούσε που τα σώματα των φλας δεν είχαν εσωτερικά ανακλαστήρα με αποτέλεσμα να "ρουφάνε" στο κατάμαυρο εσωτερικό τους το περισσότερο από το φως της λάμπας. Τα mr16 με το ενσωματωμένο ποιοτικότατο κάτοπτρο των 2" είναι ιδανικά γι αυτό τον σκοπό. Αρχικά δεν μου άρεσε που αυτός που το παρουσίαζε κολλούσε τα προβολάκια με σιλικόνη μέσα στο σώμα των φλας. Και άντε να τα βγάλεις άμα σου καούν!...
Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου ένα καμένο προβολάκι. Από περιέργεια άνοιξα ένα φλας να δω πως κάθεται μέσα. Να μην σας τα πολυλογώ σαν να ήταν φτιαγμένο γι αυτή τη δουλειά!
Πήγα αμέσως και πήρα μία τετράδα ότι βρήκα μπροστά μου. Και τέσσερις βάσεις-ντουί "GU5.3" προς 6 ευρώ συνολικά! Ο ηλεκτρολόγος μου έδωσε Osram DECOSTAR 51 Standard. Τις πιο απλές που υπάρχουν σε Osram.
Άνοιξα τα φλας, έβγαλα τα ντουί, έβγαλα και τα σώματα και έκοψα τα καλώδια. Σύνδεσα με κόλληση στα καλώδια των φλας τα καλώδια των βάσεων GU5.3 και τα συναρμολόγησα. Χρειάστηκε να κουρέψω με το κοφτάκι τρία αυτάκια που υπάρχουν στον πάτο του σώματος του φλας για να χωρέσει η βάση του mr16. Εκεί φωλιάζουν τα ντουί τα οποία έβγαλα. Αν κάποτε τα ξαναβάλω κάποια πατέντα θα κάνω. Μιλάμε για ένα δύο χιλιοστά. Αλλά δεν νομίζω...
Τύλιξα τα προβολάκια περιμετρικά στο χείλος του κατόπτρου τους με ταινία τεφλόν για υδραυλικές συνδέσεις. Σκέφτηκα ότι έτσι θα πατάνε πιο σταθερά στα τοιχώματα των φλας και επιπλέον το τεφλόν θα λειτουργήσει και σαν κάποια θερμική μόνωση.
Να σημειώσω εδώ πως τα κάτοπτρα των osram είναι διχροϊκά. Αντανακλούν το ορατό φως και το κατευθύνουν μπροστά αλλά είναι διάφανα για το υπέρυθρο που μεταφέρει θερμότητα. Έτσι η θερμότητα δεν συγκεντρώνεται στο κρύσταλλο καίγοντάς το πιθανά αλλά διαχέεται σε όλο το σώμα του φλας.
Αφού λοιπόν βόλεψα μέσα στα σώματα των φλας τα καλώδια και τα προβολάκια με τα ντουί τους, βίδωσα από πάνω τα κρύσταλλα και η κατασκευή έγινε συμπαγής χωρίς τζόγους και ανάγκη κάποιας επιπλέον σταθεροποίησης. Σαν να ήταν το ένα φτιαγμένο για το άλλο!
Η δοκιμή λειτουργίας με ικανοποίησε απόλυτα και δικαίωσε πλήρως την πατέντα. Τα 210 lumen του mr16 με την αρωγή του εξαιρετικού κατόπτρου των 36 μοιρών, δίνουν ένα αποτέλεσμα πολλές φορές πιο φωτεινό από τα περίπου 400 lumen της P21W λάμπας που όμως χάνονται μέσα στο μαύρο σώμα του φλάς. Οι 36 μοίρες είναι υπεραρκετές και δεν νομίζω πως στα φλας έχει κάποιο νόημα η πιο ανοιχτή δέσμη. Φυσικά τα φλάς είναι ακόμα πιο φωτεινά από πριν απ όλες τις γωνίες. Ακόμα και πάνω από την σέλα βλέπει κανείς τα μπροστινά κρύσταλλα να "πυρακτώνονται" χαρακτηριστικά. Δεν νομίζω πως υπάρχει ανταγωνισμός ούτε καν από τα led και σε τι κόστος παρακαλώ. Ένα ευρώ το προβολάκι!
Προβλήματα θερμοκρασίας δεν υπάρχουν. Ακόμα και μετά από δύο λεπτά συνεχούς λειτουργίας το σώμα και το κρύσταλλο παραμένουν απλά χλιαρά. Εξάλλου και η μαμά λάμπα των 21 βατ ζεσταίνει αρκετά.
Αν τα προβολάκια αντέξουν στο χρόνο η πατέντα θα αποδειχθεί ιδανική. Και να καεί κάποιο αλλάζει σχεδόν το ίδιο απλά όσο και η μαμά λάμπα και υπάρχουν παντού σε κάθε κατάστημα ηλεκτρολογικών.
Και νομίζω πως θα αντέξουν γιατί κάπου πήρε το μάτι μου πως τα mr16 χρησιμοποιούνται ακόμα και σε προβολάκια ομίχλης.
Όσον αφορά το "καυτό" ζήτημα της κατανάλωσης, νομίζω πως για φορτία που δεν είναι σταθερά αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για κάποια δευτερόλεπτα, δηλαδή τα φλας τα στοπ το σινιάλο η κόρνα κλπ... αναλαμβάνει η μπαταρία να τα τροφοδοτήσει αν δεν επαρκεί στιγμιαία η γεννήτρια. Τα σταθερά φορτία είναι που "κουράζουν" το ηλεκτρικό σύστημα κι αυτό υπό προϋποθέσεις όπως έχουμε ξαναπεί.
Είναι παράξενο γιατί δεν περπάτησε αυτή η πατέντα....