Επιστρέφοντας από το εξωτερικό (έλειπα για κάποια χρόνια) συνειδητοποίησα ότι ζοριζόμουν να γράψω σωστά Ελληνικά. Ευτυχώς με προσωπική εμμονή, σιγά σιγά το ξεπέρασα αλλά ακόμα και τώρα πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να γράφει (=>πληκτρολογεί) λάθος λόγω κεκτημένης ταχύτητας.
Φυσικά υπάρχουν εργαλεία για τη σωστή απόδοση της (δύσκολης, ομολογουμένως) ελληνικής γλώσσας, όμως καλό είναι να κάνουμε μια ανανέωση σε κάποιους απλούς, βασικούς κανόνες της γραμματικής. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας ορθογράφος, για παράδειγμα, θα αγνοήσει λάθη μας, όταν μια λέξη μπορεί να γραφτεί με δύο ή περισσότερους διαφορετικούς τρόπους.
Βοηθήματα για σωστή ορθογραφία.
1) Ηλεκτρονικό Λεξικό: http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm
2) Κλίση λέξεων: http://users.otenet.gr/%7Enikkas/grammar/wordforms.html
3) Αν χρησιμοποιείτε τον Mozilla Firefox ως πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον αυτόματο Ελληνικό Ορθογραφικό Έλεγχο ( https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/3439 ). Μ' αυτό, όταν γράφετε ένα κείμενο οπουδήποτε στο Firefox, έχετε αυτόματο εντοπισμό των λάθος ορθογραφικά λέξεων και την υπογράμμισή τους με μια κόκκινη γραμμή. Με δεξί κλικ πάνω στη λέξη βλέπετε την ορθή γραφή της λέξης.
4) Αναζήτηση του Google. Αν δεν είστε σίγουροι για την γραφή μιας λέξης μπορείτε να την αναζητήσετε στο google και ανάλογα τα πόσα αποτελέσματα θα εμφανίσει θα έχετε μια σαφή ένδειξη για το αν την έχετε γράψει σωστά. Προσοχή στα συνήθη λάθη!
Συνήθη λάθη:
_ό,τι : το κόμμα μπαίνει όταν σημαίνει οτιδήποτε
_πού & πώς : ο τόνος μπαίνει όταν γίνεται ερώτηση
_μονοσύλλαβες λέξεις δεν τονίζονται όπως "ποιος", "ως", "αν" κλπ
_μήνυμα και όχι "μύνημα"
_διώροφος, τριώροφος,... πολυώροφος
_πιλοτή ή pilotis και όχι πυλωτή
_επίθετα σε -ης και -εις όπως ακριβής/ακριβείς διαφανής/διαφανείς κλπ. Όταν μιλάνε για ένα (ενικός) έχουμε -ης, ενώ όταν αναφερόμαστε σε πολλά (πληθυντικός) έχουμε -εις πχ ο ακριβής υπολογισμός αλλά οι ακριβείς υπολογισμοί. Το -ες πχ ακριβές, διαφανές μπαίνει όταν έχουμε ουδέτερο πχ το ακριβές χρονοδιάγραμμα, το διαφανές υαλότουβλο
_μετοχές σε -οντας Όταν τονίζεται το ο και μόνο τότε γίνεται ω πχ πετώντας αλλά πηγαίνοντας
_ ορθή γραφή ρημάτων, αφενός στον ενικό (κατάληξη -ται) αφετέρου στον πληθυντικό (κατάληξη -τε), με παραδείγματα όπως π.χ. α) "αγνοείται η τύχη του ..." και "όλοι σας αγνοείτε την ...", β) "επισημαίνεται η ανάγκη προσαρμογής ..." και "εσείς επισημαίνετε τον κίνδυνο ..." (προσοχή στην παθητική)
_ προστακτική των σύνθετων ρημάτων χωρίς την αύξηση, και συνηθίζουμε να λέμε "επέτρεψέ μου να σου πω ..." αντί του σωστού "επίτρεψέ μου να σου πω ...".
Μετατροπή ξένων λέξεων στα Ελληνικά:
Όπως είδαμε, στα νεότερα δάνεια της ελληνικής (σύμφωνα με τη σχολική γραμματική) ισχύει η αρχή της απλογράφησης, δηλ. της ορθογράφησής τους με τον απλούστερο τρόπο. Στη γραφή δάνειων λέξεων που αποτελούν κύρια ονόματα, ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια, δεν ακολουθείται ενιαίο σύστημα, γιατί δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση στη σχολική γραμματική. Συνήθως επικρατεί η λεγόμενη αρχή της αντιστρεψιμότητας: αν «αντιστραφεί» η γραφή των ονομάτων αυτών στα ελληνικά, θα πρέπει να αποκαλύψει τη μορφή τους στις γλώσσες από τις οποίες προέρχονται. Ακολουθείται όμως και η αρχή της απλογράφησης. Στη Μεγάλη Γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη προβλεπόταν μερική εφαρμογή της αντιστρεψιμότητας: υ ως απόδοση του y, αι ως απόδοση του ai και διπλά σύμφωνα, ενώ παράλληλα υποδεικνυόταν η διατήρηση «καθιερωμένων» γραφών, π.χ. Σαίξπηρ.
Υ.Γ. Αν έχετε κάτι να προσθέσουμε στα παραπάνω το λέτε!