Ειλικρινά χαίρομαι που βλέπω απαντήσεις (και ειδικά τις μακρόσυρτες/σεντόνια).
Αυτό αποδεικνύει πως αφιερώνουμε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο μας για να πετύχουμε μια "επαφή" με τον πλησίον.
Πρώτα απ'όλα θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το Γιώργο (ΕΚΕΙΝΟΣ) διότι ξαναδιαβάζοντας μετά από ώρες την προτελευταία μου απάντηση διαπίστωσα ότι πήρα το θέμα πολύ προσωπικά ενώ Εκείνος έκανε μια πολύ πιο γενική τοποθέτηση.
Sorry George!!
Κατά δεύτερον οφείλω να ομολογήσω ότι με το συγκεκριμένο κανάλι έχω ένα πρόβλημα τους τελευταίους μήνες.
Ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια με πρόγραμμα αμιγώς ντοκυμοντερίστικο και εμένα δώσε μου ντοκυμοντέρ και πάρε μου την ψυχή.
Αυτό το αρχικό περιεχόμενο του καναλιού του χάρισε σε ελάχιστο χρόνο την ταμπέλα του "Επιστημονικού", "Σοβαρού", "Ενημερωτικού" και "Τεκμηριωμένου".
Αυτή η ταμπέλα το ακολουθεί μέχρι σήμερα στη συνείδηση του Έλληνα τηλεθεατή, χάρη και στο βόθρο της αποδέλοιπης ελληνικής τηλεόρασης.
Ως ντοκυμοντεράκιας και σκληροπυρηνικός "info trashάκιας", λοιπόν, το παρακολουθούσα με ευλάβεια και πρόσεξα το εξής:
Η μεταφραστική/μεταγλωττιστική προσαρμογή και επιμέλεια πολλών από εκείνα τα πρώτα ντοκυμοντέρ ήταν για γέλια/κλάματα.
Ειδικά σε μια σειρά για το Β' ΠΠ προτιμούσα να κλείνω τον ήχο και μονάχα να βλέπω τα πλάνα.
Αυτό μου έδειξε μια προχειρότητα και ελαφρότητα στην προετοιμασία που δεν αρμόζει σε μια "σοβαρή" προσπάθεια.
Έπειτα, ήρθαν εκείνες οι ειδησεογραφικές αναμεταδόσεις του BBC.
Νόμιζα ότι έβλεπα CNN στον πόλεμο του Κόλπου. Ακριβώς η ίδια μεθοδολογία στην παρουσίαση των "γεγονότων".
Όλα όσα στηλίτευε επί χρόνια ο σκεπτόμενος κόσμος τα έβλεπα εκεί μπροστά μου να θεριεύουν ξανά και εξηγώ:
- Κάργα μονταρισμένα πλάνα, χωρίς στοιχεία για την τοποθεσία ή το χρόνο (δηλαδή τα οποία θα μπορούσαν να προέρχονται κάλλιστα από το αρχείο και όχι τον τόπο του συμβάντος).
- Συνεντεύξεις πετσοκομμενοραμμένες, μονόπλευρες, τιγκαρισμένες στη συναισθηματική φόρτιση χωρίς ίχνος αντικειμενικότητας.
- Συμπεράσματα για χώνεψη και όχι στοιχεία για μελέτη και κρίση. Ο θρίαμβος του "Πίστευε" κατά του "Ερεύνα".
Αργότερα, εμφανίστηκαν εκείνες οι σειρές με τα αυθεντικά βίντεο της αστυνομίας.
Για να σας προλάβω, δεν έχω ΚΑΜΙΑ αντιπαλότητα με τα όργανα της τάξης.
Για κάθε "κακό" όργανο υπάρχουν πίσω του 5-10-20 άλλα όργανα που κάνουν τη δουλειά τους σωστά, αποτελεσματικά μα πάνω απ'όλα ΣΙΩΠΗΛΑ!
Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο έργο δεν φαίνεται και δεν ακούγεται, σε αντίθεση με τις πράξεις ενός "κακού" οργάνου που κερδίζουν αμέσως μια περίοπτη θέση στα Επίκαιρα.
Επιστρέφω λοιπόν στις παραπάνω εκπομπές που θυμίζουν ασπρόμαυρα γουέστερν με τους αιμοδιψείς Ινδιάνους, τους αναξιοπαθούντες καουμπόηδες και το θεόσταλτο Ιππικό.
Με λίγα λόγια, βλέπεις το επεισόδιο και λες..
"Ευτυχώς που υπάρχουν δακρυγόνα, μάνικες νερού, ελικόπτερα, περιπολικά, σκυλιά, κάμερες, εξονυχιστικοί έλεγχοι, χειροπέδες, teasers, stunt guns και όλα αυτά τα θαυμαστά για να με κρατάνε ασφαλή μέσα στο σπίτι μου, μιας και εκεί έξω κυκλοφοράνε μόνο εγκληματίες, δολοφόνοι και εξοργισμένοι όχλοι βανδάλων."
Η συγκεκριμένες σειρές "καθαγιάζουν" την Αστυνόμευση και την Καταστολή
και ΟΧΙ το έργο ή την προσφορά του αστυνομικού, του λιμενικού, του πυροσβέστη.
Σε πείθουν για την
αναγκαιότητά της Αστυνόμευσης και της Καταστολής και όχι για την αξία ή την αποτελεσματικότητά τους.
Και μετά εμφανίστηκε το CSI Miami/Las Vegas/Los Lobos/La Susurela!!!.
Ο Ύμνος στις πρακτικές ταυτοποίησης προσώπων.
Το Έπος της Άρσης του Απορρήτου και της εκμετάλλευσης των Προσωπικών Δεδομένων.
Είναι καλό φίλε τηλεθεατή να φακελώνουν τους πάντες για τα πάντα, διότι με τον τρόπο αυτό θα πιάνουμε αμέσως τους κακούς μετά το έγκλημα!
Μη δυσανασχετείς που κρατάνε αρχεία των τηλεφωνικών συνομιλιών σου διότι έτσι θα εντοπίσουμε τον απαγωγέα του παιδιού σου.
Μη στεναχωριέσαι που παρακολουθούμε τις κάρτες σου διότι έτσι θα βρούμε ποιος σου την έκλεψε.
Μη βαρυγκομάς για την κάμερα έξω από το σπίτι σου διότι έτσι θα μάθεις ποιανού ο σκύλος σου κατούρησε το γκαζόν.
Μην αντιδράς στο τσιπάκι που θα σου φυτέψουμε διότι έτσι θα μπορούμε να σε βοηθήσουμε αν πέσεις με το μηχανάκι στο κορφοβούνι!
Και έρχομαι στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ...........
Τα μισά να ισχύουν από τα "αποκλειστικά" καταστροφολογικά μαντάτά του περί οικονομίας-οικολογίας-πολιτικης θα έπρεπε να φτιάξω πύραυλο και να πάω στο φεγγάρι ή να δέσω μια πέτρα στο λαιμό και μπλουμ...
Θα μου πεις.. "Καλά ρε φίλε, όλα τα κανάλια παίζουν το αδιέξοδο και τη συντέλεια στα δάχτυλα, το ΣΚΑΙ σε ενόχλησε;"
ΝΑΙ, με ενοχλεί για ένα κανάλι με δήθεν ακομμάτιστο, αμερόληπτο, ενημερωτικό και πάνω απ'όλα σοβαρό χαρακτήρα!
Διότι οι μόνες καλές ειδήσεις που εμφανίζονται έχουν να κάνουν με το Έργο του ΣΚΑΙ.
Μέσα από τη μαυρίλα και την απαισιοδοξία ο ΣΚΑΙ ανατέλλει υπέρλαμπρος, ζωοφόρος, ανιδιοτελής, άσπιλος και τελέσφορος.
Για να πω την αλήθεια πριν από μήνες παραξενεύτηκα που επέλεξαν να καθαρίσουν (οι μαθητές δηλαδή) ένα κομμάτι της Πειραϊκής, αυτό μπροστά στο σπίτι μου.
Μετά έμαθα ότι έχω γειτόνισσα μια αρχιδημοσιογράφο του καναλιού.
Ο κόσμος λοιπόν είναι κακός και βίαιος.
Η Κυβέρνηση λείπει σε ταξίδι για δουλειές.
Οι Δήμοι κοιμούνται.
Η Εκπαίδευση ψυχοραγεί.
Ο ΣΚΑΙ και καθαρίζει και αναδασώνει και ανακυκλώνει, τώρα και ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ!
Δεν μου αρέσει η γιγάντωση.
Δεν μου αρέσει ο χαρακτήρας "Επί Παντός Επιστητού".
Δεν μου αρέσουν τα Πανταχού Παρόντα σχήματα.
...και φυσικά κάθε ένας που με διαβάζει μπορεί να μου απαντήσει:
"Φάε μόνο τις πατάτες".
Άντε καλό ΣΚ να έχουμε.