Κυριακή πρωϊ, αφού κάναμε μια στάση στους Έξω Ποτάμους ...
... για να πιούμε 2 καφεδάκια ...
... πήραμε το δρόμο για οροπέδιο Λασιθίου. Μέχρι το εκκλησάκι του Αγ. Μανώλη (5 χιλ. μετά το χωριό Καμινάκι) ήταν άσφαλτο και είχα το πάνω χέρι , αλλά με το που πατήσαμε χώμα ...
ο γρηγόρης με το ΤΤR 600 ...
ξεκίνησε το παιχνίδι ...
και άφησε εμένα και τη "λεμονιά" ...
να βγάζουμε φωτογραφίες του τοπίου
φυσικά με την υψηλή εποπτία των κατοίκων της περιοχής ...
τελικά το πήρα απόφαση και ξεκίνησα και εγώ ...
αφού φτάσαμε στον οικισμό κατωφύγι, πήραμε ένα ποιό βατό χωματόδρομο πρός το οροπέδιο του Ομαλού
τελικά φτάσαμε στη διακλάδωση
όπου τελείωσε ο βατός χωματόδρομος και ξεκίνησε ο πετρόδρομος ...
μετά απο 5 χιλιόμετρα κοπανήματος, νεροφαγωμάτων φτάσαμε στο οροπέδιο του Ομαλού
όπου η ησυχία ήταν κατι το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. ΚΑΝΕΝΑΣ θόρυβος, ΤΙΠΟΤΑ απολύτος, το ΤΕΛΕΙΟ μέρος για να ηρεμήσεις. είχα χρόνια να ακούσω την ΑΠΟΛΥΤΗ σιωπή. απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ...
Εδώ θέλω να πώ οτι το χειμώνα τα αδιαπέρατα πετρώματα του πυθμένα του οροπεδίου βοηθούν στη δημιουργία μικρής λίμνης στο κέντρο του, που αποστραγγίζεται σταδιακά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το καλοκαίρι.
μετά ξεκινήσαμε προς το οροπέδιο Λάπαθου, μέσω ενός πατημένου χωματόδρομου, διασχίζοντας το δάσος. η μυριωδιά που βγάζει το δάσος και ο καιρός που ήταν μουντός, έτοιμος να βρέξει ... σε πάνε αλλού. τελικά φτάσαμε στο οροπ. Λάπαθου ...
ένας τόπος μές στο μώβ πέτρωμα κάτι που υποδηλώνει οτι υπάρχει βωξίτης και φυσικά ήταν πεδιο παιχνιδιού του γρηγόρη
αν και κατα πολύ μικρότερο απο το οροπέδιο Ομαλού, ήταν γεμάτο απο κατσίκες, βοσκούς και με ποιό "αναπτυγμένο" έχοντας καλύτερες υποδομές (πέτρινοι πάγκοι και τραπέζια)
επόμενος στόχος το δάσος του Σελλάκανου ή ότι απέμεινε απο αυτό με τις φωτιές . η διαδρομή καλή, μάλιστα πρέπει να είχε περάσει πρόσφατα μηχάνημα μιας και κάποια σημεία φαινόταν φρεσκοσκαμένο. τελικά αυτός ο Θησέας (το αναπτυξιακό πρόγραμμα) θα καταστρέψει πολλές χωμάτινες διαδρομές.
στο βάθος το "υπέροχο" τοπίο με τα νάυλον στην γεράπετρο
και αφού ανοίξαμε κάμποσες πόρτες ...
φτάσαμε στο Σελλάκανο
μια στάση για καφέ στην Αγ. Παρασκευή όπου αποφασίσαμε να πάμε απο τις Μάλλες στο Κρούστα μέσω χωματόδρομου. αμε δέ ... ο Θησέας που λέγαμε παραπάνω, έκανε το θαύμα του. ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής ... με άσφαλτο
η θέα όμως ήταν μ@μ@τη ... μπροστά μας ο κόλπος του Μεραμβέλλου και στον βάθος ο Άγιος Νικόλαος.
τελικά φτάσαμε σπίτια μας γεμάτοι απο εικόνες απο την άγρια ομορφιά της κρήτης και φυσικά ... λερωμένοι
Τελειώνοντας θα ήθελα να πώ οτι οδηγός μας ήταν το garmin hcx, όπου με τους χάρτες της ανάβασης μας βοήθησε τα μάλα πάνω στο βουνό.
η διαδρομή:
Έχει επεξεργασθεί από τον/την painter στις Τρι Οκτ 05 2010, 14:55, 2 φορές συνολικά
mikios vstromhellasforum Fanatic
Ηλικία : 42 Τόπος : Ηράκλειο, Κρήτη Registration date : 25/02/2008
Υπέροχα τοπία Μανώλη. Ίσα που μπορούσα να νιώσω το αεράκι να με χτυπάει σε μία από τις φωτογραφίες. Μόνο κάτι τέτοια σε σώζουν πραγματικά από την καθημερινότητα.
Ζαχάρωσα και το TTR και θυμήθηκα το δικό μου.
Άντε και εμείς στην επόμενη!
Οροπέδια Λασιθίου, Ομαλού και Λάπαθου. Χωμάτινο βολταράκι ...